Стигло прво олимпијско злато - из математике

Пре почетка Олимпијаде у Пекингу, Србија је већ донела олимпијско злато. Али, није реч о спорту, већ о науци. У Београд су јуче стигли најбољи млади математичари Србије који су на 49. математичкој олимпијади у Мадриду, у конкуренцији 100 земаља донели једну златну медаљу, три сребрне и две похвале.

По традицији, олимпијце треба дочекати на аеродрому, па је то и урадила екипа РТС-а. И заслужили су. Отишло их је шесторо, какао налажу правила математичке Олимпијаде, а сви су донели одличја. Ученици математичке гимназије у Београду већ 40 година учествују на математичкој олимпијади, и ово је њихово пето злато. На то су поносни, јер је цела бивша Југославија, како каже директор Срђан Огњановић, освојила свега три.

Златну медаљу је донео ученик другог разреда гимназије Лука Милићевић, који каже да је конкуренција била јака, и да је поносан што је освојио злато у конкуренцији од око 600 такмичара.

Међу момцима нашла се и једна девојка, која је са двојицом школских другова донела сребро у Београд, Марија Јелић.

Такође добитник сребрне медаље, Душан Милијанчевић, на питање шта ово значи за њихову школу, каже да је свих 6 овогодишљих олимпијаца дошло из исте школе, Математичке гимназије, и да то нема ниједна земља у свету.

Сада су ови ученици из Србије, екипно, у математичком врху Европе. Заостају за који поен иза Румуна и Бугара, док су на освојене медаље јако поносни и због тога што су у рангу са традиционално најбољима - Кинезима и Американцима.

Олимпијци математичари били су изненађени што су их на аеродрому дочекали медији, као што обично дочекују спортисте. Ипак, не стиже често олимпијско злато. А за дочек испред скупштине, кажу, добро - неки други пут.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво