Тропски дан у Србији

Београд најтоплија престоница у Европи. У последња 24 часа Хитна помоћ примила на стотине позива, а сваки четврти био је са јавног места. Високе температуре и велика влажност све до среде.

У Србији данас тропски дан. Због температуре која је прелазила 35 степени, здравствени радници имали су пуне руке посла. Београд је најтоплија европска престоница.

Висока температура још теже се подноси уз велику влажност, која је у преподневним сатима износила и 77 одсто.

Нагле временске промене најтеже су пале хроничним болесницима, а било је и много колапса на улицама и радним местима. У последња 24 часа Хитна помоћ примила је на стотине позива.

"Ако је пацијент без свести треба га поставити у хоризонталан положај, подићи доње екстремитете и ако се брзо врати сврести значи да је дошло до краткотрајног колапса и на тај начин сте брзим реаговањем већ помогли пацијенту, а онда позвати Хитну помоћ", рекла је докторка Хитне помоћи Мара Петровић.

Да бисте то избегли, не излазите напоље од 11 до 17 часова, а ако већ морате онда се опремите шеширом, лаганом и комотном одећом од природних материјала, наочарима за сунце и флашицом воде. Врело ће бити и наредна три дана.

"Све до среде биће топло, можда степен два буде температура нижа него данас. Мислим да је данас достигнут неки апсолутни максимум за јун ове године до сада. У среду поподне и у ноћи између среде и четвртка очекује се јаче погоршање времена са кишом, пљусковима и грмљавином", рекла је Милица Деспинић из Хидрометеоролошког завода.

Истраживања показују да су лети инфаркти чести, посебно када је време променљиво. Нагле промене температуре и притиска изазивају главобољу, али повећавају и ризик од можданог удара.

С обзиром на то да на време не можемо да утичемо, преостаје нам само да се прилагодимо. Зато лекари препоручују немојте излазити када је сунце најјаче, више времена проводите у природи али не претерујете са физичким активностима. Дуже спавајте, пијте више течности и лаганије се храните.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво