Јакони награда за новинарску храброст

Италијански новинар Рикардо Јакона добитник награде за новинарску храброст "Милан Панић", за документарни филм "Бесконачни рат".

Награду за новинарску храброст "Милан Панић" ове године је добио новинар италијанске телевизије РАИ Рикардо Јакона за документарни филм "Бесконачни рат", саопштено је данас из дневника Вечерње новости.

Према образложењу жирија, ово признање Јакона је заслужио зато што открива истину о догађајима на Косову, за време и после бомбардовања НАТО, везу локалних власти и криминала и последице западне политике у српској покрајини.

Јакона је већ добио специјалну Повељу за новинарство без граница која му је 17. априла ове године уручена у Удружењу новинара Србије уз образложење да је до истине коју открива у документарцу "Бесконачни рат" дошао "крећући се тереном који, упркос бројним снагама НАТО, не гарантује безбедност ни на Косову, ни у Авганистану".

Примајући ову Повељу, Јакона је објаснио да тема његовог филма нису ни Срби, ни косовски Албанци, већ "Италијани, западњаци, НАТО".

Награду за новинарску храброст, у знак сећања на убијеној колегу Милана Пантића из Јагодине, који је у 47-ој години изгубио живот истражујући општи и привредни криминал у Поморављу, заједнички додељују Вечерње новости, "Нови пут", УНС, НУНС и Клуб "Ђура Јакшић".

Признање ће италијанском новинару бити уручено у Јагодини, у петак, 11. јуна, на дан када је пре девет година пред кућним прагом убијен Пантић, коме ће претходно бити одржан помен.

Одлуком Скупштине града Јагодина, сутра ће у насељу Табане, бити отворен и Трг с именом Милана Пантића.

Иако је у полицијској истрази саслушано више од 2.000 особа, још нису откривени наручиоци, ни починиоци Пантићевог убиства.

Пре четири године најављена је "истрага о истрази његовог убиства", али о томе није обелодањен никакав извештај.

Компанија Новости, новинарска удружења и демократска јавност очекују, како је наведено у саопштењу, да држава испуни обавезе и открије убице Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара