Нови мост у Сремској Рачи

Прелазак људи и проток робе између Србије и Републике Српске биће знатно олакшан завршетком новог друмског моста у Сремској Рачи. Радови се приводе крају и саобраћајницу с нестрпљењем очекују с обе стране Саве.

Гранични прелаз Сремска Рача је најфреквентнији прелаз ка Републици Српској. Од почетка године, преко Саве, пређе готово 40 хиљада аутобуса и камиона, 146 хиљада аутомобила и више од 650 хиљада путника.

Једина саобраћајна веза за све, годинама је стари железнички мост. Када ускоро нови друмски мост буде завршен, прелазак људи и проток робе између Србије и Републике Српске биће знатно олакшан.

Железнички мост на коме се локомотиве одавно ретко виђају јесте био неуслован за многа возила, али је грађевинарима добро послужио за нову саобраћајницу.

Проширени су постојећи стубови у Сави. У металну конструкцију утрошено 2.100 тона челика и након скоро три године од почетка градње радови се приводе крају.

Упоредо се ради и прилазница која је извођачима задала знатно више муке. Само у 200 метара подлоге до моста, до сада је утрошено преко 12.000 метара кубних шљунка. До завршетка преостале коловозне трасе утрошиће се три пута више.

Пројектат је започео "Интермост", а завршиће га шабачки "Интеркоп". До половине јуна асфалтираће се прва фаза и мост ће бити спреман за пробу.

"По завршетку пробног испитивања моста и прилазних рампи са једне и са друге стране у наредних месец дана биће комплетно завршенена конструкција и саобраћај може да иде преко моста", рекао је Иво Галић, директор "Интеркопа".

Мост је дугачак 400, а широк 10,9 метара са две коловозне и две пешачке траке.

Када су се јула 2006. године на железничком мосту сусрели и договорили тадашњи премијери Милорад Додик и Војислав Коштуница новој спони између Србије и Републике Српске дали су назив "Европа".

Саобраћајницу с нестрпљењем очекују с обе стране Саве.

Сваког дана овуда прође преко 2.000 возила и скоро 5.000 путника. Прошлог лета реконструисан је и гранични прелаз и дуге колоне и вишесатна чекања више нису проблем ни надлежнима на граници ни мештанима Сремске Раче.

Када мост буде отворен, најближа спона између Кородира 10 и Семберије биће зтантно бржа и сигурнија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво