Санација клизишта у Трговишту

Због опасности да би киша могла да покрене клизишта, Трговиште облепљено плакатима са упутством за поступање становништва у случају евакуације. Санација клизишта требало би да почне сутра.

Санација клизишта у општини Трговиште, која ће смањити могућност да нови поплавни талас угрози више од 100 кућа на том подручју, требало би да почне сутра, изјавио је начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

"Процена стручњака је да, ако буде најављених падавина, постоји могућност да се клизиште покрене, али то не може нико са сигурношћу да потврди", рекао је Марић агенцији Танјуг.

Он је прецизирао да куће не угрожава земљиште, већ вода, јер се, како је објаснио, клизиштем ствара вештачко језеро које прети да се излије по насељу.

Како је раније саопштио Сектор МУП-а за ванредне ситуације, у долини реке Трипушнице, мање од два километра изнад Трговишта, покренуло се брдо које би, са око 300.000 кубних метара земље, најпре препречило корито реке, а после пробијања привремене бране произвело талас који би у Трговишту и долини Пчиње направио пустош.

Марић је подсетио да су у суботу обавештени мештани Трговишта о начину спровођења евакуације у случају најгорег сценарија.

Према његовим речима, ради се о превентивној мери која ће обезбедити да, уколико дође до евакуације становништва, не дође и до панике и да се збрињавање изведе на одговарајући начин.

Као привремени смештај за евакуацију предвиђене су две школе, док ће у случају потребе бити обезбеђен и додатни смештај у сарадњи са Црвеним крстом, навео је Марић.

У упутству за евакуацију, којим је данас облепљено Трговиште, наведено је да је "услед обимних падавина дошло до појаве клизишта и да постоји могућност запречавања тока реке Трипушнице, попуштања природно настале бране и поплава".

Евентуални почетак евакуације биће означен сигналом опште опасности, после чега би грађани требало да узиму већ припремљене личне ствари и хитно напусте домове.

За становнике Трговишта, за место евакуације одређена је Основна школа "Бранко Радичевић", а за насеља низводно у долини Пчиње, Основна школа у Новом Селу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи