Годишњица битке на Чегру

Полагањем венаца и одавањем поште обележена годишњица битке на брду Чегар код Ниша. У бици 31. маја 1809. године погинуло је око 3.000 српских војника и 6.000 Турака.

Годишњица битке на брду Чегар код Ниша, где су се сукобили Срби и Турци, обележена је полагањем венаца и одавањем поште погинулим борцима из Првог српског устанка.

Венце на спомен облежје положили су државни секретар Министарства за рад и социјалну политику Зоран Мартиновић и представници локалне самоуправе.

Битка на Чегру вођена је 31. маја 1809. године.

Према историјским изворима, у боју се истакао ресавски војвода Стеван Синђелић који је, видевши да губи битку против бројчано надмоћних Турака, пуцао из кубуре у магацин барута.

У експлозији су погинули сви српски војници, њих око 3.000, као и око 6.000 Турака.

Након битке, Турци су у знак одмазде на тадашњем улазу у Ниш саградили Ћеле-кулу и у њу узидали 952 главе српских устаника.

Данас је у кули остало 58 лобања међу којима је, како се сматра, и лобања Стевана Синђелића.

Први споменик на Чегру откривен је у присуству српског краља Милана Обреновића (1854-1901) у лето 1878. године по ослобођењу Ниша, а данашња кула откривена је 1927. године поводом 50. годишњице ослобођења града од Турака којој је присуствовао југословенски краљ Александар Карађорђевић(1888-1934).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи