"Остави и победи"

Светски дан без дуванског обележен на Калемегдану где су награђени победници кампање "Остави и победи" чији је циљ био да што већи број пушача престане да пуши.

Министар здравља Томица Милосављевић изјавио je да је у Србији од 2000. године учесталост пушења опала за 6,9 одсто.

Милосављевић је на Калемегдану у Београду, где је обележен Светски дан без дуванског дима, рекао да је учесталост пушења међу мушкарцима опала за 9,8 одсто, а међу женама за 3,8 одсто.

Подсетио је да ће примена Закона о заштити становништва од штетности дуванског дима почети у новембру. Закон донет 5. маја, забрањује пушење у јавном превозу и на радном месту, а казне су од 5.000 за физичка лица, а од 500.000 до милион динара за правна лица.

"Немамо ништа против пушача, али имао против пушења и сви треба да чинимо онолико колико можемо да се број пушача смањи", казао је Милосављевић.

На Калемегдану су награђени победници кампање "Остави и победи" чији је циљ био да што већи број пушача престане да пуши.

Системом извлачења 150.000 динара добили су Небојша Крсмановић из Београд и Драган Стефановић из Лесковца.  За учешће у кампањи коју је спровело Министарство здравља и Завод за јавно здравље Србије, пријавило се 6.287 учесника што је за око 300 више него 2009. године.

Кампања "Остави и победи" трајала је од 12. априла до 29. маја. Пријављени такмичари требало је да оставе пушење најкасније 1. маја 2010. године и да истрају да би били награђени.

Директорка Завода за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Тања Кнежевића казала је да око 45 одсто људи у Србији изложено пасивном пушењу и да нека истраживања показују да више од трећине свих трудница у неком периоду трудноће пуши.

Тема овогодишњег Светског дана без дуванског дима "Девојчице и жене као мета дуванске индустрије" одабрана је после извештаја Светске здравствене организације о томе да дуванска индустрија све више рекламирање усмерава ка девојчицама.

У свету пуши више од милијарду људи.

Дуван важи за један од водећих узрока смрти у свету и тврди се да је једини легалан призвод који убија трећину до половину оних који га користе.

Према подацима Миистарства здравља у Србији, пуши 33,6 одраслих, односно 38,1 одсто мушкараца и 29,9 одсто жена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво