Заборављени споменици револуције

Многа обележја револуције идеолошки више нису подобна па су или уклоњена или запостављена. Поред идеологије, за лоше стање споменика криви су и вандали који их исцртавају графитима, ломе и краду.

Односом према споменицима културе и историје у Србији се не могу похвалити ни надлежне институције, ни држава, ни појединци.

Када је реч о обележјима револуције, поред вандализма пресуђују им и идеолошка убеђења. У Београду су споменици ипак, у бољем стању него у унутрашњости.

Бисте Моше Пијаде, Иве Лоле Рибара, Ђуре Ђаковића и Ивана Милутиновића на Калемегдану биле су оштећене, али су надлежни брзо реаговали.

"Београд је заиста према споменицима погинулим борцима и цивилним жртвама страдалим у Другом светском рату као мало који град у овом делу Европе имао, пре свега, хуман однос", изјавила је Лидија Котур, из Завода за заштиту споменика града у Београду.

Споменик Борису Кидричу у улици Кнеза Милоша није демолиран, али је због скулптуре Петра Убавкића, посвећене Таковском устанку, премештен.

"Скулптура Бориса Кидрича је измештена, не из идеолошких разлога, већ управо због тога што се сматрало да је на том месту потребно поставити споменик кнезу Милошу у улици која носи његово име и која представља центар државне управе", објаснила је Котур.

Моша Пијаде испред "Политике" заклоњен аутобуском станицом нестао је у растињу. У парку Мањеж графити не бирају место. Очи Душана Поповића сметале су вандалима као и купачица Ристе Стијовића.

Не зна се ни где су многе Титове бисте којима су се дичиле школе и општине.

У Алеји хероја у Крагујевцу деведесетих су порушене скоро све бисте народних хероја. Нестале су преко ноћи и вероватно претопљене, а постаменти и данас леже бачени по страни.

"Рушење и уклањање никако не долази у обзир, решење је оснивати музеје који би се бавили тим стварима па је то и потенцијална могућност за запослење нових људи у нашој бранши", изјавио је Ђорђе Миловановић из Завод за заштиту споменика културе у Крагујевцу.

Године 1991. склоњен је Титов споменик са Трга партизана у Ужицу. Још се води полемика где са пет тона тешким сведочанством историје.

"Установа Народног музеја одржава меморијални комплекс Кадињача и преко 200 других споменика, међутим, ми само одржавамо оно што технички можемо, значи кошење траве и засађивање цвећа, али конкретног инвестирања нема", рекао је Никола Гогић, директор Народног музеја у Ужицу.

Јадан је народ који премешта и руши своје споменике, рекао је један Ужичанин. Споменици нису криви. То је историја, то су чињенице, то мора да се чува.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара