У Србији све мање сиромашних

Власти у Србији су за пет година преполовиле број сиромашних, око 500.000 људи се економски опоравило, док је средња класа остала тамо где је и била-без бољитка.

Циљ власти у Србији да се до 2010. године преполови број сиромашних, испуњен је крајем прошле године. Према званичним подацима сиромашно је било 6,6 одсто становништва , које је имало приходе мање од 111 евра месечно.

Међу сиромашнима доминирају житељи села, необразовани људи, незапослени, старији од 65 година и деца између 6 и 14 година као и породице са троје и више деце .

Најсиромашнија популација су Роми, чак 6,4 одсто живи са 50 евра месечно, док је етничка група Мађара најмање сиромашна у Србији.

Стари људи чине 17,4 одсто становништва и више од четвртине сиромашних у Србији, а подаци показују да је и међу високообразованима 1,7 одсто сиромашних.

Јаз између имовног стања села и града се продубио, што показују миграција са села у градове, као у доба индустријализације и електрификације. На мапи сиромаштва појављују се нове критичне тачке - централна Србија, индустријски и рударски центри у западној Србији.

Занимљиво је да су у потрошњи сиромашних сеоских домаћинства издаци за исхрану, алкохолна пића и дуван заступљенији у породичном буџету, а трошкови за здравство, рекреацију, културу, образовање и одевање су упадљиво мањи од издатака становника града.

Прошле године је четвртина потрошње сиромашних домаћинстава "алиментирана" из социјалних програма - родитељских и дечијих додатака, дотација, као и једнократне и хуманитарне помоћи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.