Поново блокирана пруга у Лапову

Око стотину радника и представника штрајкачког одбора Грађевинског комбината "Први мај" из Лапова поново је блокирало пругу Београд-Ниш, на Коридору 10, јавља дописник РТС-а из Крагујевца Дане Илић. Без договора о исплати заосталих зарада и испуњењу других обавеза према запосленима.

Преговори представника штрајкачког одбора Грађевинског комбината "Први мај" из Лапова и већинског власника тог предузећа пропали су, а око сто радника поново је блокирало пругу Београд-Ниш, на Коридору 10, јавља дописник Радио-телевизије Србије из Крагујевца Дане Илић.

"Представник већинског власника затражио је још времена за исплату заосталих зарада, што је за раднике неприхватљиво", рекао је Танјугу председник штрајкачког одбора и учесник преговора Новица Марковић.

Послодавац Велимир Раденовић прихвата да исплати заостале зараде, доприносе за пензионо осигурање, да покрене производњу и изради социјални програм за 150 радника, али је по други пут данас затражио одлагање рока за испуњавање тих захтева, рекао је Марковић.

Марковић је указао да послодавац Раденковић није прецизирао када би раднички захтеви могли бити испуњени, наводећи да нема пара и да му је потребна финансијска помоћ државе. Подсетио је да је Раденковић на првим преговорима, прошле среде, обећао да ће до 1. јула фирма подићи кредит и исплатити раднике, али то није учињено.

Поред двојице радника "Првог маја" из Лапова, у преговорима су учествовали председник општине Лапова Драган Златковић, који подржава раднички протест, као и повереник Самосталног синдиката грађевинара за Шумадијски и Рашки округ Радојица Арсенијевић.

Радници Првог маја штрајкују од 6. априла, а у последњој фази су покушали блокаду аутопута Београд Ниш и, како им то није успело, они су дан и по блокирали желеничку пругу Београд-Ниш, на коридору 10.

Од даље блокаде пруге су одустали на наговор министра Љајића, који им је обећао да ће држава учинити све да до преговора с послодавцем дође. Љајић је тада рекао да једино што држава може у таквим ситуацијама јесте да посредује у договору радника и послодаваца.

"Први мај" из Лапова је 2006. године купила фирма "Аутовојводина" из Новог Сада, а проблеми око исплате зараде настали су по истеку за послодавца обавезујућих уговорних ставки.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво