Вејводи награда Европе

Директору Балканског фонда за демократију Ивану Вејводи уручена награда "Допринос године Европи", коју додељује Европски покрет у Србији.

Награда "Допринос године Европи", коју додељује Европски покрет у Србији, уручена je директору Балканског фонда за демократију Ивану Вејводи.

Председник Европског покрета у Србији Живорад Ковачевић оценио је на свечаности у Аеро клубу да је Вејвода, "захваљујући компетенцији, личности и објективности", један од "најтраженијих и најрађе слушаних" саговорника са ових простора у међународним круговима.

Вејвода заступа интересе своје земље и турбулентог региона, независно и зналачки и тиме доприноси да Европа боље сагледа наше проблеме и изнађе најбоље начине да помогне, казао је Ковачевић.

Вејвода је рекао да је изненађен признањем и додао да га доживљава као тимску награду. Подсетио је да је 24. новембра 1992. године био на оснивачкој скупштини Европског покрета у Србији.

"Сви они који сматрају да је Европа илузија и неухватљива фатаморгана нису у праву јер смо ми Европа, не само географски већ и по историји и култури", рекао је Вејвода.

Немамо где другде да идемо него ка ЕУ, али недостају нам неки елементи који чине модерну деморатску Европу, а то је више уређености, више владавине права, више могућности за јединку да се изрази, навео је Вејвода.

Указујући да садашња криза у Европи није прва и да је "Европа имала много успеха и падова", Вејвода је рекао да "није важно колико пута је неко посрнуо већ колико је брзо устао и кренуо ка циљу".

Вејводи је признање које се ове године додељује девети пут уручио прошлогодишњи добитник, директор Београдске филхармоније Иван Тасовац.

Награда се додељује у сарадњи са Међународним европским покретом,  за допринос процесу европских интеграција и промоцију европских идеја и вредности. Међу досадашњим лауреатима су, између исталих, и Горан Свилановић, Милица Делевић, Тања Мишчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи