Србија више неће извозити паметне људе

Уручења решења о именовању члановима Националног савета за науку и технолошки развој. Србија више неће извозити паметне људе, већ ће извозити паметне производе, рекао министар Ђелић.

Потпредседник Владе задужен за европске интеграције Божидар Ђелић рекао је прликом уручења решења о именовању члановима Националног савета за науку и технолошки развој да Србија више неће извозити паметне људе, већ ће извозити паметне производе.

"Једини начин да Србија буде земља где су плате и пензије добре, где је инфраструктура у добром стању, из које се не одлази, већ у коју се враћа, јесте да установимо економију знања, повежамо факултете и институте, привреду и то домаћу, али и инострану", рекао је Ђелић.

"Хоћемо да они, који су нам данас на моменте ривали, јер нам узимају људе, постану наши савезници, тако што ће имати паратнерство са нашом земљом, отварати њихове погоне у

Србији и тако да Србија више неће извозити паметне људе, него ће извозити паметне производе."

Он је истакао да је Савет највише тело у Србији које контролише квалитет науке и технологије, даје савете Влади када је у питању стратегија науке и технолошког развоја.

"Задатак Савета је и да проверава квалитет научних звања која се додељују и да контролише спровођење свих кључних реформских процеса у домену науке и технологије у Србији."

"Савет ће бити изузетно активан и сваког марта публиковаће оно што ће бити веома важно штиво за све нас, а то је стање науке и технологије у Србији, са препорукама како ићи даље", рекао је Ђелић.

Ђелић је нагласио да од Савета очекујео много, јер је независтан у раду, додајући да очекује и жустре расправе и апсолутно оправдане критике.

Србија велики научни потенцијал

Председница Националног савета за научни и технолошки развој Вера Дондур, рекла је да Савет има задатак да врати поверење, заједно са Министарством, младим људима, да је добро остати у Србији, да је добро радити и истраживати.

"Верујем да ће Савет радити на томе, да то што научници у лабораторијама ураде, буде преточено у технологију, производе. Гледајући наше младе људе на универзитетима, оне који одлазе у велике истраживачке центре, сматрам да имамо велики потенцијал", изјавила је Дондур.

Она је указала да је истраживање нешто што човека испуњава.

"Ако армија наших младих људи буде испуњена тим задовољством, којим смо ми испуњени, сматраћу да смо много урадили", рекла је Дондур и додала да нам наука није потребна да бисмо само публиковали радове, већ да бисмо имали прави технолошки развој.

"Наука нам треба да бисмо сутра били респектабилни партнери свих европских и других земаља, да би наши млади људи имали перспективу да буду виђени у свету, као грађани света, који могу да размењују своје идеје, да на крају продају своје патенте, да шире славу ове земље."

Дондур је констатовала да у погледу научног потенцијала Србија није тако мала у поређењу са другим земљама сличне величине и да је у успону у погледу науке.

Национални савета за науку и технолошки развој одржао је данас и прву седницу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво