Обележене летње Задушнице

Српска православна црква и верници обележавају летње задушнице, празник сећања на преминуле. Више од 400 Срба из северног дела Косовске Митровице обишло гробље у јужном делу града.

Летње задушнице, празник сећања на све преминуле, обележава Српка православна црква и њени верници. На дан задушница се иде у цркву, где се служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе се иде до гробова покојника.

Више од 400 Срба из северног дела Косовске Митровице обишло је јутрос, на Задушнице, гробље у јужном делу града и поклонило се сенима својих најмилијих.

Владика Атанасије служио је литургију у цркви светог Николе на новом гробљу.

У пратњи Косовске полицијске службе, аутобусима Космет превоза, кренули су Срби пут јужног дела до гробља које је претходних година више пута скрнављено.

За разлику о претходних пута, гробље је било делимично очишћено, пошто су уклоњени трава и високо растиње.

Православно гробље су недавно очистили Албанци по налогу албанске општине јужна Митровица.

Према првим проценама, није било новог уништавања надгробних споменика, али је у претходних 11 година на православном гробљу у јужној Косовској Митровици уништено више од 80 одсто надгорбних споменика и ограда око гробова.

Срби су незадовољни јер ни после 11 година не могу несметано да оду на гробље када то пожеле.

"Каква је то демократија и слобода кретања када гробове својих најмилијих можемо да посећујемо само за Задушнице и то у пратњи Косовске полицијске службе", рекли су Срби агенцији Бета.

Велики број православних верника обишао је и српско гробље у селу Рударе, надомак Звечана, где се од 1999. године сахрањују Срби из северне Косовске Митровице.

Око 150 расељених приштинских Срба дошло је данас у пратњи Косовске полиције да обележе летње Задушнице на градском православном гробљу у Приштини.

Поред Срба који још живе у Приштини и у селима централног Косова на задушнице су дошли и расељени приштински Срби који већ једанаест година живе у Београду, Нишу, Крагујевцу, Краљеву и другим градовима централне Србије.

Многи расељени Срби данас нису били у могућности да одрже помен, дају даћу и запале свеће на гробовима својих преминулих, јер нису могли да пронађу гробове на горњем делу у коров и трње зараслог гробља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи