Сарадња Србије и Немачке у здравству

Министар здравља Томица Милосављевић и министарка здравља Немачке Ула Шмит потписали су декларацију о сарадњи у здравству и здравственом систему. Споразум подразумева и сарадњу везану за трансплантацију органа и ткива.

У Берлину је потписана декларација о сарадњи Србије и Немачке у области здравља и здравствених система. Споразум су потписали министар здравља Србије Томица Милосављевић и министарка здравља Немачке Ула Шмит. 

Декларација се односи на низ могућности сарадње две земље, али је министар Милосављевић после сусрета новинарима у Берлину истакао две могућности које су од посебног значаја за Србију.

То су сарадња у области здравственог система и здравственог осигурања и сарадња везана за трансплантацију органа и ткива.

Србија посебно настоји, како је истакао министар Милосављевић, да унапреди ту област и прати искуства других земаља између осталих и Немачке.

Србија би требало да ускоро постане чланица Еуротранспланта, организације која усклађује сарадњу европских земаља у вези са трансплантацијом органа.

Министар Милосављевић ће о томе разговарати у наставку посете са стручњацима на клиници Шарите у Берлину, једној од водећих медицинских институција у Немачкој.

Милосављевић је, како је пренео новинарима, разговарао са министарком Шмит и о досадашњим искуствима две земље у сузбијању новог грипа, односно вируса Х1Н1.

И у Србији и у Немачкој здравствене власти рачунају с тим да би на јесен и зиму могао да оболи знатно већи број људи од новог грипа што би оптеретило здравствене системе.

Кад је реч о новом грипу, Немачка и Србија имају и посебно могућност за заједничке акције и иницијативе јер су обе земље у наредне три године чланице Извршног одбора Светске здравствене организације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво