Могућа нова блокада пруге

Уколико се не испуне њихови захтеви, радници грађевинско-индустријског комбината "Први мај" из Лапова ће у току ноћи опет блокирати железничку пругу Београд-Ниш. Захтева се исплата осам заосталих зарада, уплата доприноса за пензијско осигурање и упошљавање капацитета.

Радници грађевинско-индустријског комбината (ГИК) "Први мај" из Лапова поново ће у току ноћи блокирати железничку пругу Београд - Ниш уколико им послодавац, у данашњем наставку преговора у Министарству рада, не саопшти да ће њихови захтеви бити испуњени.

Председник Штрајкачког одбора Новица Марковић изјавио је да ће се радници, који три месеца штрајкују тражећи исплату осам заосталих зарада, уплату доприноса за пензијско осигурање и упошљавање капацитета, окупити вечерас у Управној згради, где ће чекати исход преговора чији је почетак заказан за 17 сати у Београду.

"Радници ће у Управној згради чекати исход преговора и уколико он буде негативан одмах ћемо блокирати пругу", рекао је Марковић.

У преговорима у Министарству рада, осим Марковића, учествује још један члан штрајкачког одбора, али и председник општине Лапово Драган Златковић и повереник Самосталног синдиката грађевинара за Шумадијски и Рашки округ Радојица Арсенијевић.

Последња зарада у октобру

На првим преговорима пре седам дана послодавац ГИК "Први мај" Велимир Раденовић обећао је да ће фирма узети банкарски кредит и да ће радницима бити исплаћене зараде и доприноси, за шта је потребно око 85 милиона динара.

Такође, Раденовић је обећао и израду социјалног програма за 150 радника, као и упошљавање капацитета у том предузећу.

Радници "Првог маја" после вишедневних покушаја блокаде аутопута, почетком прошле седмице блокирали су железничку пругу у Лапову на Коридору 10, која је одблокирана после обећања министра рада и социјалне политике Расима Љајића да ће бити организовани преговори са послодавцем, који су и уследили два дана касније.

Марковић наводи да радници још увек не знају ко је власник тог предузећа које је купила кућа "Ауто Војводина" која има пет запослених.

Подсетивши да су последњу зараду добили у октобру прошле године, одмах по истеку две године од приватизације тог предузећа, Марковић је поновио сумње да је то предузеће купљено због стотину хектара које поседује, од чега је 30 хектара уз сам аутопут.

"Сумњамо да је предузеће купљено због земљишта, јер како другачије објаснити да комбинат који производи грађевински материјал за инфраструктуру и стамбену изградњу нема посао", сматра Марковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи