Почела Универзијада

Србија је домаћин 25. летње Универзијаде. Спектакл почео дефилеом учесника и паљењем универзитетске бакље, на Природно-математичком факултету. Бакља је на путу од Студентског трга до београдске "Арене" 15 пута мењала носиоца.

У дворани "Београдска арена" свечано су отворене 25. Летње Универзитетске игре у Београду, које су окупиле око 8.500 студената-спортиста из 145 земље света.

Церемонији су присуствовали председник Србије Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић и председник Међународне универзитетске спортске федерације (ФИСУ) Џорџ Килијан.

Свечано отварање почело је у 20 часова у Београдској "Арени", а спектаклу је претходио дефиле учесника и паљење универзитетске бакље.

Сви спортови који ће се наћи на Универзијади биће представљени од 14 часова у улици Шпанских бораца, на потезу од хотела "Холидеј Ин" до "Арене", док ће на делу улице од хотела до кружног тока бити постављена опрема за стони тенис, џудо, мачевање, ватерполо, фудбал и друге спортове.

Волонтери Универзијаде и деца из око 40 београдских школа, којима су амбасаде обезбедиле навијачке симболе, позиваће све грађане да се опробају у неком од спортова.

Симболично представљање свих спортова почело је око 16 часова, свечани почетак дефилеа биће означен испаљивањем конфета код хотела "Холидеј Ин", а колону ће предводити репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије.

На степеницама на западној страни Арене, монтирана је ВИП трибина са које су учеснике поздрављали представници Међународне организације универзитетског спорта и представници Србије.

Паљење Универзитетске бакље

Церемонија паљења универзитетске бакље одржана је на Природно-математичком факултету.

У оквиру церемоније паљења бакље Студент проректор Соња Нектаријевић обратила се званичницима, студентима и волонтерима, а затим је универзитетска бакља изнета ка првом пункту који се налази код Српске академије наука и уметности.

Симбол овог такмичења предат је ватерполисти Србије Петру Филиповићу.

Филиповић је бакљу однео до зграде Српске академије наука и уметности где је предао другом такмичару Универзијаде.

Носиоци бакље су прошли Кнез Михаиловом улицом до Градске библиотеке, Калемегданом, поред тениских терена "Црвене Звезде", до Сахат куле и Београдског победника.

Универзитетски пламен потом се спустио степеницама на Горњем граду до француске амбасаде, а онда ка пристаништу до Бранковог моста, па до бициклистичког лифта.

Носиоци бакље затим су прошли поред скејт парка на Новом Београду, поред хотела "Хајат", до "Делте", Булеваром Зорана Ђинђића до кошаркашких терена испред београдске "Арене".

Бакља је током церемоније од Студентског трга па до београдске "Арене" 15 пута мењала носиоца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво