Школа за ревизоре

У Србији има око 150 лиценцираних ревизора који раде у 42 лиценциране компаније. Диплома тог дефицитарног занимања може се стећи у Комори овлашћених ревизора или нострификовањем сертификата као што је АЦЦА, који важе у ЕУ и САД.

Диплома лиценцираног ревизора може се стећи у Комори овлашћених ревизора или нострификовањем сертификата као што је АЦЦА, који важе у државама Европске уније и Америке.

Да бисте добили сертификат АЦЦА морате имати искуство у послу и бар средње образовање. Предавачи су искусни стручњаци из земље и окружења а полазници добијају међународну литературу.

"Поред практичног знања, добијају оно што ми зовемо типс енд трикс, како успешно положити испит - на шта обратити пажњу и шта су горуће теме у том моменту", рекао је Миро Смоловић, менаџер обуке за АЦЦА сертификат.

Комплетна обука је на eнглеском језику а припрема за полагање једног испита кошта 500 евра. За 14 испита треба издвојити око 10 хиљада евра, што најчешће плаћају компаније.

"Ако чују да сте завршили студије у Југославији, иза тога не стоји тако јак кредибилитет, као када чују да сте АЦЦА сертификовани. Тиме сам ја буквално нострификовала своју диплому", рекла је Јована Зечевић, стручњак АЦЦА.

И ако је у Комори овлашћених ревизора обука за полагање за лиценцу 10 пута јефтинија и ту у 95 одсто случајева трошкове плаћају компаније. Припрема за полагање једног испита кошта 3.000 динара а пријава испита сто евра.

Почетници полажу 10 испита, а студенти са искуством само пет, јер су ослобођени квалификационих испита.

У Комори се могу нострификовати и међународни сертификати као што је АЦЦА.

"До сада су то учинила 36 лица која су имала међународне сертификате. То се пре свега односи на људе који имају звање из АЦЦА, Америчког АCPА као и Међународног института интерних ревизора", каже Бошко Видаковић из Коморе овлашћених ревизора.

У Србији има 150 ревизора са лиценцом, а са дипломом АЦЦА само њих 57. Према проценама стручњака потребно нам је бар дупло више тих финансијских експерата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи