Синдикати траже своја права

Конфедерација слободних синдиката захтева од Владе да формира кризни Социјално-економски савет. Социјални немири неизбежни уколико Влада не започне дијалог, оцењују у Конфедерацији.

Мере Владе за превазилажење кризе и Закон о привременом смањењу плата у државној администрацији и јавном сектору утичу на смањење права радника и у супротности су са међународним конвенцијама, Уставом, Законом о раду и колективним уговорима, тврде у Конфедерацији слободних синдиката.

Председник Конфедерације слободних синдиката Ивица Цветановић истиче да је највећи проблем у томе што се и даље различито третирају власници крупног капитала и радници.

"Тренутно је практично проблем што се штити интерес крупног капитала и политичке елите, а са друге стране се од запослених радника Србије који чине ову државу узима и оно мало што им је остало", објаснио је Цветановић.

Конфедерација слободних синдиката захтева од Владе да формира кризни Социјално-економски савет.

Уколико се то не деси, социјални немири су неизбежни, оцењују у Конфедерацији, која окупља више од 200 хиљада људи.

У Србији тренутно има педесетак појединачних штрајкова. Криза се прелама преко леђа радника,а ако Влада не започне дијалог, доћи ће до социјалних немира које синдикати неће моћи да контролишу, кажу у Конфедерацији слободних синдиката.

Владине мере су у највећој мери погодиле велике државне системе и јавни сектор. То су делатности од општег интереса, које у великој мери пуне државни буџет.

Просек зарада у социјалној заштити, на пример,је око 24 000 динара. Примања 10 одсто запослених у тој области су испод загарантоване зараде од 16 хиљада и 700.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи