Трговишту стиже помоћ

Стабилизована ситуација у Трговишту после обилних поплава. Осим Владе, која ће Трговишту помоћи са 15 милиона динара, помоћ упутили Град Београд, ЈАТ и многе организације и појединци. Привредници шаљу помоћ, али су опрезни са евентулним инвестицијама.

Ситуација у Трговишту и околним селима је стабилизована. Ниво реке Пчиње је у опадању, вода се вратила у корито и за сада нема опасности од нових изливања.

Вртићи неће радити до понедељка, а од јутрос, ђаци су поново у клупама. Уништен је и телефонски кабл Врање - Трговиште, због чега је цела општина без фиксних телефона. "Телеком" је обећао да ће досадашњи жичани кабл заменити дигиталним бежичним преносним системом.

Највиши функционери локане власти у Трговишту изјавили су да су им бројне организације и појединци понудили помоћ у санирању штете после великих поплава.

"Бројни телефонски позиви у последња 24 сата и лични контакти са пријатељима потврдили су да у Србији има много оних који са нама желе да поделе последице несреће која нас је задесила", рекао је председник општинске скупштине Радослав Јордановић.

Влада Србије обезбедиће 15 милиона динара како би се помогло том крају. Влада је већ упутила 5 милиона динара и по 250.000 динара породицама настрадалих Радована Златковића и Вукице Стаменковић.

Град Београд одлучио је да помогне са 3 милиона динара и шлепером уља, шећера и водом за пиће. У току дана, у Трговиште стиже и пошиљка од 1.000 ћебади, коју је Војска Србије наменила угроженим породицама.

Национална авиокомпанија ЈАТ ервејз уплатила је милион динара да би се санирала штета настала због поплава.

Отворен је и посебан жиро рачун 840-864741-73 за помоћ угроженима.

У бујичним поплавама, које је изазвало изливање воде неуређених притока реке Пчиње, страдало је двоје људи, а причињена је велика материјална штета домаћинствима и усевима.

У Сектору за ванредне ситуације процењено је да је поплавом погођена цела територија општине Трговиште, око 300 људи је морало да напусти своје куће, а најтеже је у Козјем Долу, Шаинцу, Новом селу и Барбацу.

Привредници помажу Трговишту

Током јучерашњег обиласка поплављеног подручја, председник Србије Борис Тадић, позвао је домаће компаније на солидарност - да отворе неколико малих погона и запосле житеље тог краја.

Дужност је успешних компанија и појединаца да буду партнери држави и грађанима, поготово у кризним ситуацијама, какава је задесила Трговиште, кажу привредници.

Тако је српски пословни клуб Привредник, чији су чланови најкрупнији српски капиталисти, саопштио да ће у најкраћем року угроженом подручју упутити животне намирнице, намештај, технику и средства за хигијену. Најављују и посету Трговишту како би проверили да ли има пројеката који би допринели оживљавању привреде у том крају.

У "МК гурпи" кажу да ће помоћи Трговишту са милион динара.

"Одлука о инвестирању у било коју општину се наравно не доноси преко ноћи и на пречац. За њу је потребна озбиљна економска анализа која захтева извесно време. Уколико постоји конкретан пројекат или нека од старих фабрика које нису у погону, спремни смо да заједно са државом покушамо да оживимо тај стари погон, евентуално чак и да направимо неки нови", наводи председник "МК групе" Миодраг Костић.

У компанији "Галеб" објашњавају да већ имају погоне широм Србије и да би улагали у неразвијене општине, али да очекују подстицаје и подршку државе.

"Задња фирма коју смо купили је у Врању, значи близу смо Трговишта. Ми смо спремни да уложимо свугде где постоји потреба и пословни интерес, али смо заинтересовани и за подручја као што је Трговиште ако би нам држава помогла", наводи Радослав Веселиновић из "Галеб групе".

Опрезни са инвестицијама 

Кад кажу помоћ државе, привредници најчешће мисле на пореске олакшице. Тако и власник "Модуса" каже да има новца за улагања, али да у овом тренутку не жели додатно да инвестира јер су намети државе велики, док црно тржиште и сива економија цветају.

"У привреди се не улаже из патриотских интереса. То се подразумева, ако радите у својој земљи, ви плаћате држави порезе, доприносе и омогућавате људима да часно живе од свог рада, што је највиши израз патриотизма. А улагати тамо где то нема економских ефеката то би значило да нисте патриота јер бисте довели у питање и своју фирму и њену рентабилност, а и судбину људи које бисте на тај начин запослили", објашњава Милан Кнежевић.

Проблем Трговишта је и што није ни на једном коридору, нити на неком важном путу а то отежава пословање, кажу у "Металцу".

"Сматрам да је важно да се задржи становништво на југу Србије и да им се олакша живот, али пре тога држава треба да уради свој део посла, да развије инфраструктуру која је потребна да се организује производња и да се олакшају комуникације - у смислу путне инфраструктуре, телекомуникација и електричне енергије", наводи Петрашин Јаковљевић, директор "Металца".

У решавању проблема са инфраструктуром у забаченим местима, могла би да помогне и реализација пројеката у оквиру јавних радова, које је одобрила Национална служба за запошлајвање. Од 355 пројеката, међу којима су и они из области инфраструктуре, чак 60 одсто биће у неразвијеним општинама попут Житорађа, Блаца, Трговишта, Вараварина и Бујановца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара