Коначни резултати пријeмних испита

Данас се објављују коначни резултати испита за упис у средње школе. Ученици предају попуњене листе жеља са одабраним школама, смеровима гимназија и образовним профилима. Завршава се полагање пријемних испита за упис бруцоша на државне факултете у Србији.

Коначни резултати квалификационог испита за упис у гимназије и четворогодишње стручне школе биће данас објављени.

Данас и сутра ученици ће предавати попуњене листе жеља са одабраним школама, смеровима гимназија и образовним профилима. Осмог и деветог јула извршиће се распоред и упис ученика по школама у првом уписном кругу.

Десетог 10. јула почиње други уписни круг за преостала места у средњим школама.

За ђаке који из здравствених разлога нису могли да изађу на квалификациони испит, тест провере знања биће организован у августу.

Тестове из српског, односно матерњег језика, и математике полагало је 96 одсто од укупног броја ђака пријављених за полагање квалификационог испита.

Прошле године млади су највеће интересовање показали за занимања угоститељске, туристичке, банкарске и медицинске струке.

Најмање атрактивни профили били су машинбравар, металостругар, конфекцијски техничар.

Ученици који желе да упишу неку од трогодишњих школа, не полажу квалификациони испит, већ се рангирају на основу успеха из основне школе.

Будући бруцоши завршили полагања пријемних испита

Завршава се и полагање пријемних испита за упис бруцоша на државне факултете у Србији.  Пријемни испити почели су у петак, а одржавани су у зависности од факултета.

Рокове за објављивање ранг-листа, за жалбе и датуме самог уписа, који мора бити завршен до 15. јула, одредиће свака установа, у оквиру конкурсног времена.

У Београду се највише кандидата пријавило за студије географије, Факултет безбедности и Филозофски факултет. Новосађанима су најинтересантнији Академија уметности и, такође, Филозофски факултет.

О трошку државе на факултетима ће се школовати 15.823, а на вишим школама 5.362 бруцоша, што је 4 одсто више него прошле године.

Висина школарина за самофинансирајуће студенте остаје на прошлогодишњем нивоу.

Коначне ранг-листе биће објављене четвртог јула, а први уписни рок завршава се 15. јула.

Средњошколци који се не упишу у првом кругу, имају још једну шансу, у септембру, али само на факултетима на којима остане слободних места. Други конкурсни рок високошколске установе огласиће 31. јула.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво