Боље легитимација него детоксикација

Уколико помисле да купци нису пунолетни, продавци алкохолних пића и цигарета од јуна ће моћи да их легитимишу. Казна за продавце који продају алкохол и цигарете млађима од 18 година могла би да буде и 2,5 милиона динара.

Продавци цигарета и алкохолних пића од јуна ће моћи да легитимишу купце уколико помисле да су малолетни. Иако закон о заштити потрошача још није завршен, па казне нису званично одређене, спекулише се да ће бити и до два милиона динара.

Иако је и до сада било забрањено продавање алкохола и цигарета малолетницима, они су углавном до сада могли да их купе без проблема.

Анкете спроведене међу адолесцентима показују да релативнио лако и у кафићима и на трафикама долазе и до аклохола и до цигарета. Од јуна неће бити тако, јер ће продавци и конобари моћи да их легитимишу и провере њихову пунолетност и право да купују цигарете или пиће.

Акцију да се легитимишу они за које се посумња да су малолетни и раније је подржало 11 великих ланаца малопродајних објеката у Београду. До сада, међутим, нису имали правни механизам за то.

Весна Жабић из "Макси делта група", каже да је свим запосленима сугерисано да ако ако посумњају да је неко малолетан затраже неки доказ о пунолетству.

"Овај нови нацрт закона јасно нам сада даје право и овлашћења да затражимо од купаца за које посумњамо да су малолетни било какав документ којим ће доказати своју старост", каже Жабићева.

Проблем је што досадашњим законом није одређивао казне за оне који продају алкохол и цигарете млађима од 18 година.

Зато, Весна Новаковић из Министарства трговине и услуга упозорава да је "новим законом о заштити потрошача, који је у финалној фази израде, поред тога што ће бити уведене мере забране продаје и служења алкохола биће уведене и оштрије санкције зе непоступање по овим одредбама".

Можда ће одредбе новог закона допринети да се у Србији смањи проценат становника који имају проблеме са алкохолизмом, посебно ако се зна да је таквих једна четвртина и да млади, то јест деца, први пут пију већ у тринаестој години.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво