Пола века новосадског Медицинског факултета

Свечаном академијом у Скупштини Војводине обележена 50. годишњица постојања и рада Медицинског факултета у Новом Саду.

Јубилеј од пет деценија Медицинског факулетта у Новом Саду данас је обележен свечаном академијом у Скупштини Војводине.

Госте је најпре поздравио декан те образовне установе проф. др Никола Грујић, истичући да је временски перод пола века потврдио да се замисао оснивача показала исправном.

Тим поводом, декан је уручио Плакету председнику Владе Војводине Бојану Пајтићу, који је истакао да је почаствован признањем тако престижне установе.

"Медицински факултет у Новом Саду већ 50 година образује лекаре, али оно што је специфично за медицинску струку јесте да бити лекар није само професија, него позив. Лекар не почиње своје радно време у осам да би га завршио у четири сата, лекар си цео живот и овај позив не може обављати свако, него само онај ко је спреман да своју енергију и душу уложи у спасавање људских живота", истакао је Пајтић.

Плакете поводом јубилеја Медицинског факултета у Новом Саду уручене су потпредседници Скупштине Војводине др Бранислави Белић и ректору Новосадског универзитета проф. др Мирославу Весковићу.

У протеклих пола века дипломе Медицинског факултета у Новом саду стекло је више од 6.000 лекара, више од хиљаду стоматолога, 250 фармацеута и 50 стручњака здравствене неге, који су лечили пацијенте од покрајине па све до САД и Новог Зеланда.

Медицински факултет Универзитета у Новом Саду основан је 18. маја 1960. године, као високообразовна и научна установа, на којој се обављају студије првог, другог и трећег степена, као и студије за иновацију знања и стручног образовања из области медицине.

Данас на том факултету студира 1.765 студената медицине, 350 студента соматологије, 460 студената фармације, 355 здравствене неге, 125 студената специјалне рехабилитације и едукације и 40 студената медицинске рехабилитације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво