Покретни мамограф за југ Србије

Фондација принцезе Катарине Карађорђевић уручила Министарству здравља мамограф намењен Клиничком центру у Нишу. Министар Милосављевић, указујући на важност раног откривања рака дојке, поручио да је "улагање у здравље једино право улагање у одрживи развој грађана Србије".

Покретни дигитални мамограф, који је обезбедила Фондација принцезе Катарине Крађорђевић, предат је данас у Белом двору Министарству здравља, који ће га испоручити Клиничком центру у Нишу.

Министар здравља Томица Милосављевић истакао је том приликом да је заједничка мисија свих оних који доприносе оваквим донацијама, да грађани Србије буду здрави од зачетка до дубоке старости, али и да унапредјују и чувају своје здравље.

Милосављевић је додао да је важно да се свака болест открије у раној фази како би била излечива.

"Та мисија се може оставарити само ако смо заједно", истакао је Милосављевић и додао да је Национални програм "Србија против рака" Министарства здравља обавеза и да ће она бити испуњена.

Министар је нагласио да су мамографија и скрининг за рано откривање рака дојке важни за све грађане Србије, а посебно жене, и поручио да је "улагање у здравље једино право улагање у одрживи развој грађана ове земље".

Дигитални мамограф вредан 700.000 долара

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, која је присуствовала свечној предаји мамографа, рекла је да је важно бринути о психофизичком јединству сваког човека и подсетила да висока технологија може спречити да дође до тешке болести, али и допринесе њеном раном откривању.

Ђукић-Дејановић је додала да се може десити и да жене осећају страх када треба да оду на преглед и напоменула да је због тога важно да се у овакве акције укључе "и они који се баве проблемима душе, психолози, психијатри и сви хуманитарци".

Принц Александар и принцеза Катарина оценили су да је превенција најбоља заштита и да ће покретни дигитални мамограф омогућити да се смањи стопа оболевања од карцинома дојке и изразили наду да ће то продужити живот многих жена.

Мамограф је обезбеђен као подршка спровођењу Националног програма "Србија против рака", а Министарство здравља ће га уступити Клиничком центру Ниш одакле ће бити превожен и до других градова у јужној Србији ради прегледа жена, а потом и на друга места у складу са планом Министарства.

Дигитални мамограф је обезбеђен захваљујући донацији од 350.000 евра Ставрос С. Ниархос фондације и у сарадњи са Лајф лајн хуманитарном организацијом из Њујорка.

То је први и једини модел покретне ординације са дигиталним мамографом на Балкану, чија је реална вредност на тржишту 700.000 америчких долара, а састоји се од вучног возила и приколице у којој је смештена мобилна ординација.

Данашњој церемонији присуствовали су представници Покрета за здравље жена Србије и други стручњаци у области здравства.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво