Обећање послодавца радницима "Првог маја"

Директор приватизованог ГИК-а "Први мај" из Лапова Велимир Раденовић обећао је данас да ће та фирма подићи кредит, како би се радницима исплатиле зараде и уплатили доприноси за пензионо осигурање, изјавио председник Штрајкачког одбора.

Председник Штрајкачког одбора Новица Марковић изјавио је да је директор приватизованог грађевинско-индустријског комбината "Први мај" из Лапова Велимир Раденовић обећао је данас да ће та фирма подићи кредит, како би се радницима исплатиле зараде и уплатили доприноси за пензионо осигурање.

"Раденовић је, на тим преговорима обећао и израду социјалног програма за 150 радника, као и упошљавање капацитета у том комбинату", изјавио је Марковић Танјугу, додавши да ће се 1. јула знати да ли ће та одлука бити и реализована, пошто ће тада у Министарству рада и социјалне политике бити настављени преговори са представницима Штрајкачког одбора.

Радници неће обновити блокаду железничке пруге Београд-Ниш, али ће наставити са штрајком јер, како је рекао, послодавац је и раније давао обећања, истакао је Марковић.

Потребно око 60 милиона динара 

Према његовим речима, за исплату зарада и уплату доприноса за пензионо осигурање радника "Првог маја", потребно је око 60 милиона динара, а за израду социјалног програма око 25 милиона динара.

Преговорима су присуствовали и председник општине Лапово Драган Златковић, који подржава захтеве радника, као и повереник синдиката грађевинара за Шумадијски и Рашки округ Радојица Арсенијевић.

Око 250 радника "Првог маја" протестује од 6. априла, а како се на њихове захтеве за исплатом зарада за протеклих осам месеци и уплату пензионог осигурања послодавац није обазарао, они су у више наврата покушавали да блокирају аутопут Београд-Ниш.

Како нису у томе успели, у понедељак у подне блокирали су жележницку пругу на тој релацији, у месту Лапово.

Блокада је трајала до поноћи у уторак, када их је посетио министар рада и социјалне политике Расим Љајић и обећао да ће посредовати у преговорима са њиховим послодавцем.

Железнице Србије су саопштиле да им је, због блокаде пруге, нанета огромна штета, јер су морали, поред осталог, да преусмеравају све домаће и међународне возове на алтернативне правце, али и да организују превоз путника аутобусима.

Грађевинско-индустријски комбинат "Први мај" купила је фирма "Ауто Војводина" из Новог Сада, која, према подацима са сајта Агенције за привредне регистре, има пет радника.

Радници "Заставе електро" више неће блокирати пругу

Радници Заставе електро наставиће протест, али више неће блокирати пругу зато што је Влада Србије почела да решава њихове проблеме, изјавио је председник Штрајкачког одбора те фабрике из Раче Слободан Гајић.

Гајић је агенцији Бета након састанка са министром за рад и социјалну политику Расимом Љајићем и представницима Министарства економије казао да је током тог састанка потврђено да ће радницима сутра бити исплаћена по једна зарада, односно по 12.500 динара.

"Као што је и обећао министар Љајић у сусрету са радницима пре два дана, на рачун фабрике је данас уплаћено четири милиона динара дуг Управе царине и из тог износа ће бити исплаћена једна зарада за око 300 запослених", рекао је Гајић.

"Очекујемо да ће Министарство помоћи да се процесуира кривична пријава која се већ налази у тужилаштву против једног од власника фирме у Рачи Драгана Мостића због малверзација у износу 76 милиона динара", рекао је Гајић.

"То је важно јер решава наше проблеме и представља основ за раскид купопродајног уговора", нагласио је Гајић.

Према његовим речима, представници министарстава рада и економије су на састанку рекли да ће до 7. јула пронаћи стратешког партнера за фабрику у Рачи и да ће учинити све да власник "Заставе електро" радницима исплати још део новца који им дугује.

Штрајк у Застави електро почео је пре три месеца, а од 305 запослених штрајкује њих 250.

"Застава електро" продата је у фебруару 2006. године за 27,7 милиона динара трочланом конзорцијуму из Србије. Купопродајним уговором су предвиђена обавезна улагања од 26,6 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи