Светски дан подршке жртвама тортуре

Eксперти УН-а за заштиту људских права, поводом Светског дана подршке жртвама тортуре, апеловали на владе широм планете да побољшају заштиту особа за посебним потребама. Оне су више од других изложене ризику да постану жртве злостављања и занемаривања, напомињу експерти.

Поводом Светског дана подршке жртвама тортуре, експерти неколико тела УН-а за заштиту људских права апеловали су на владе широм планете да побољшају заштиту особа за посебним потребама које су више од других изложене ризику да постану жртве злостављања и занемаривања. 

Многи од њих, против своје воље, а у неким случајевима без законског основа и одговарајућих механизама надзора, остају предуго у специјалним установама и у неадекватним условима, истакнуто је у поруци која је Танјугу достављена из Канцеларије за људска права УН у Србији.

"У тим институцијама, особе са посебним потребама често се везују, понекад и на веома груб начин, изложене су физичком, менталном и сексуалном насиљу и изолацији", упозорили су стручњаци УН.

Они су подсетили да су особе с посебним потребама чешће изложене насиљу и злостављању од других, укључујући и сексуално злостављање у властитом дому - од чланова породице, затим старатеља, па чак и здравствених радника, као и других чланова заједнице.

Особе с посебним потребама изложене су, како је наведено, и медицинским експериментима, инвазивним и неповратним терапијама и то без властите сагласности.

Експерти УН-а су подсетили да у светлу апсолутне забране тортуре, не постоје посебне околности које би је оправдале и да су државе обавезне да спрече све облике тортуре, нечовечне и понижавајуће облике понашања, што се односи и на особе са инвалидитетом.

Неки услови у затворима, технике и процедуре испитивања које су по међународном праву допуштене, како су упозорили, у случају ових особа могу се сматати тортуром или неодговоарајућим опхођењем.

"Према особама с посебним потребама треба да се односимо у складу људским правима јер тортура и други облици нехуманог понашања и казни могу довести до њихових даљих физичких и менталних повреда или погоршати постојеће здравствено стање", истакли су експерти УН-а.

Борба против тортуре

Експерти су подсетили да су два кључна принципа заштите особа са посебним потребама: недискриминација у свим аспектима живота и обавеза да учествују у одлуци у здравстевној терапији.

Стручњаци се надају да ће појачана међународна пажња помоћи да се осветле сва насилна деловања усмерена против особа са инвалидитетом, како би могла бити искорењена.

Они су позвали државе које још нису потписале Повељу против тортуре и пратећа документа, као што је Конвенција о правима особа са посебним потребама да то учине и предузму све мере за пуну заштиту тих особа од тортуре, нечовечног поступања и понижавајућег третмана и казни.

УН експерти су захвалили свим државама, организацијама цивилног друштва и појединцима који су укључени у борбу против тортуре и за обезбеђење права жртава тортуре, укључујући и право на одшету.

Уз захвалност свима који помажу Фонд за помоћ жртвама тортуре, они су изразили наду да ће донација бити више како би што већи број жртава и чланова њихових породица могао да добију неопходну помоћ.

Посебно су позвали државе у којима постоји системска и широко распрострањена тортура, да уплате средства у овај Фонд и "тако постану део света који је посвећен рехабилитацији жртава тортуре".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво