Уручена признања "Најхуманија средина"

Општинским организацијама Црвеног крста које су у 2008. години успеле да мотивишу више од пет одсто становништва да добровољно да крв уручена признања “Најхуманија средина”. Број давалаца крви мали у односу на друге европске државе, истакао председник Тадић.

Председник Србије Борис Тадић уручио је признања "Најхуманија средина" општинским организацијама Црвеног крста које су у 2008. години успеле да мотивишу више од пет одсто становништва да добровољно да крв.

Тадић је, на свечаности у седишту Црвеног крста Србије, изразио задовољство због рекордног броја прикупљених јединица крви у прошлој години, али је истакао да Србија и даље по броју добровољних давалаца заостаје за многим европским државама.

"Овде се не ради о статистикама, ради се о такмичењу у врлини и вредности. Ниједна реформа нема смисла ако не направимо искорак у домену људских вредности", рекао је председник Србије.

Масовније давање крви, али и завештавање органа оснажило би, према Тадићевим речима, и међународни кредибилитет Србије.

"Не само да је здраво то што обнављате своју крв, већ је велика ствар давати некоме нешто и не тражити ништа заузврат. Они који не дају крв треба да превазиђу страх, јер ће добити уверење да су урадили праву ствар, а то је често значајније од било какве материјалне сатисфакције", рекао је Тадић, који је чест давалац крви.

Свечаности је присуствовао и министар здравља Томица Милосављевић, који је истакао значај добровољног давалаштва и похвалио Црвени крст Србије и његове волонтере због подстицања хуманости.

"Док год не будемо научно осмислили начин да надоместимо крв, једини начин је добровољно давање, јер свако од нас је потенцијални прималац тако да свако треба да буде и давалац", рекао је Милосављевић.

Најхуманије средине у прошлој години биле су Нови Сад, Бачки Петровац, Кањижа, Земун, Бачка Паланка, Бач, Темерин, Жабаљ, Врбас, Беочин, Сремски Карловци и Бачка Топола, а признања су примили представници локалних организација Црвеног крста.

Најбољи проценат добровољних давалаца у прошлој години имао је Нови Сад, у коме је лане крв дало више од седам одсто грађана.

Црвени крст је у 2008. години организовао око 3.000 акција прикупљања крви, а прикупљено је више од 244.000 јединица крви, што је рекордни резултат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво