Настављена блокада пруге и после преговора

Запослени у предузећима "Први мај" из Лапова и "Застава електро" већ 30 сати блокирају део пруге Београд-Ниш код Лапова. Без решења и после преговора са ресорним министром. Међународни железнички саобраћај је у прекиду.

Око 300 запослених у Грађевинско-индстријском комбинату "Први мај" из Лапова и предузећу "Застава електро" из Раче блокирали су у понедељак пругу Београд-Ниш код Лапова.

Незадовољни радници захтевају исплату осам месечних зарада, повезивање радног стажа и покретање производње и тврде да је радикализација протеста била једино решење. 

Ни после данашњих преговора у Палати Србије са министром Расимом Љаићем није нађено решење и штрајк и блокада пруге се настављају. У штрајкачком одбору сматрају да се нису померили са мртве тачке.

Председник општине Лапово, Драган Златковић, је после састанка у Влади, рекао да је министар Љајић за сутра у 10 часова договорио састанак са директором ГИК-а, Вељом Раденовићем, који се налази у Црној Гори.

Председник Самосталног синдиката у Рачи Томислав Вељковић оценио је после разговора да министар Љајић има добру вољу али да "радници нису добили скоро никакву понуду".

Према његовим речима, послодавац и један од власника те фирме Ранко Дејановић признао је сва дуговања према радницима, али и потврдио да за сада нема средстава да их измири.

Дејановић, који је самоиницијативно дошао на данашње преговоре у Министарству, обећао је да ће нов посао моћи да им обезбеди од септембра, за када планира и упошљавање нових 500 радника.

Дејановић за наредну годину обећава упошљавање још 1.000 радника, јер је, како је рекао, пред потписивањем неког посла, али није навео каквог и с ким.

Вељковић каже да радници сумњају у Дејановићева обећања јер их, како је рекао, слушају већ пола године.

"Представница Министарства економије Мишела Николић рекла је да треба сачинити предлог решења у року од 48 часова", навео је Вељковић.

Душко Вуковић из Самосталног синдиката грађевинара рекао је да је једини трачак неде да ће Министарство рада и остала Министраства као што су Министарство економије и Министраство правде сутра наставити преговоре око тога како ће се реализовати захтеви радника.

Без договора 

Председник штрајкачког одбора тврди да радницима није понуђено ништа конкретно и да ће се блокада пруге наставити.

"Пруга је блокирана и остаје блокирана. Не видим начин да оваквом причом можемо раднике да изведемо из колосека да ослободе пругу", рекао је Новица Марковић председник Штрајкачког одбора "Први мај" Лапово.

Од 6. априла 182 радника, од 258 запослених у предузећу из Лапова, штрајкује, а у протестима их подржава и 250 колега "Застава електро" из Раче.

Запослени у предузећу "Застава електро" траже исплату зарада од фебруара, доприноса за протеклих годину дана, исплату разлике у зарадама у последње две и по године, као и девизних дневница за рад у иностранству.

Железнички саобраћај, због штрајка радника у Лапову, у прекиду је већ 30 сати.

У железници упозоравају да је већ расформирано 30 теретних композиција са преко 1.000 вагова који су били у транзиту.

Путнички саобраћај је такође отежан, нарочито међународни, па је желеница била принуђена да већи број путника већином грађана Русије смести у свој хотел у Београду, јер су изгубили везу за даља путовања.

"Контактирали смо све државне структуре ових 30 сати колико блокада траје. Решење још није пронађено. Надамо се сваки сат да ће блокада престати и да ћемо успоставити нормалан саобраћај на прузи Београд-Ниш", рекао је Милован Марковић директор железница Србије.

Ненад Станисављевића директор Медија центра "Железница Србије" потврдио је да ће међународни путнички возови саобраћати алтернативним превозним правцем преко Пожеге, док локални возови иду из правца Београда до Марковца, а из правца Ниша до Лапова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво