Решења теста из математике

На нашем Интернет порталу и на сајту Министарства просвете можете погледати решења теста из математике. Прелиминарни резултати тестирања будућих средњошколаца биће познати 24. јуна, рекао министар просвете.

Завршено је полагање пријемног испита из математике које је почело је у 10 часова у матичним основним школама. Ђаци су имали по два сата за решавање задатака.  

Министар просвете Жарко Обрадовић у директном преносу на Јавном сервису РТС-а, раније данас, саопштио комбинацију питања број 2 по ком су основци полагали квалификациони испит за упис у средње стручне школе и гимназије.

Министар Обрадовић изјавио је за РТС да је на полагање теста из српског језика изласност деце већа у односу на прошлу годину. 

Прелиминарни резултати тестирања будућих средњошколаца биће познати 24. јуна, рекао министар просвете.

Ученицима није дозвољено коришћење мобилних телефона и дигитрона. Са собом поред оловке, могу имати шестар, лењир, троугао и гумицу.

Ђаци могу током рада да користе обичну оловку, али на крају, поступак израде задатака и коначна решења морају бити написани хемијском оловком. У супротном неће бити признат рад.

Ученици могу да освоје највише двадесет бодова по тесту, а да би ђак положио пријемни испит потребно је да освоји бар по један бод на испитима из матерњег језика и математике. Приоритет приликом уписа имаће ђаци са освојених пет и више бодова по тесту.

Ђаци који желе да упишу неки од трогодишњих смерова не полажу квалификационе испите, већ се рангирају на основу успеха из основне школе.

Ове године будућим средњошколцима понуђена су и два нова образовна профила, четворогодишњи смер техничар за рециклажу трогодишњи и смер за модне кројаче.

Техничари за рециклажу школоваће се у Смедереву, Суботици, Панчеву, Нишу и Узицу, док ће одељења за модне кројаче постојати у шест градова Србије, Београду, Суботици, Сомбору, Зрењанину, Смедереву и Лесковцу.

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво