Животно осигурање није заживело

Полису животног осигурања у Србији је потписало свега 200 хиљада људи. У условима економске кризе, грађани заинтересовани за животно осигурање оклевају да се обавежу на дугорочно улагање.

Србија је знатно испод европског просека, али и просека земаља у окружењу по броју полиса животног осигурања. До сада је код нас такву полису потписало свега 200 хиљада људи, односно само два и по одсто грађана.

Осигуравајуће куће процењују да ове године, упркос кризи, уплата неће пасти испод 76 милиона евра, колико је достигла прошле године.

Дванаест осигуравајућих кућа које продају животне полисе заједно припремају предлог законских измена, које ће дати замајац развоју тог осигурања, али и финансијског тржишта код нас.

Међу онима који се интересују за животно осигурање, приметно је оклевање да се баш у условима кризе обавежу на дугорочно улагање. Због тога су осигуравајуће куће основале фонд за развој животног осигурања. Оне од државе очекују да што пре изда обвезнице са дугим роком доспећа, у које би најрадије улагали новац који им поверавају грађани.

"Ми желимо дугорочне пласмане, нама су потребне обвезнице на 20 и 30 година, и мислим да ћемо лако наћи интерес са државом", каже Небојша Дивљан, директор "Делта ђенерали" осигурања.

Законске измене неће бити нови притисак на буџет иако су неке пореске олакшице нужне. Постоји и иницијатива да се део плате запослених у јавном сектору улаже у животно осигурање.

Слично је учињено када су почели да раде приватни пензијски фондови.

"С друге стране би се осигуравачи обавезали да управо та средства каналишу према држави, куповином хартија од вредности које она издаје, и опет би се тај новац вратио држави", објашњава Мила Јездимировић, директорка "Дунав осигурања".

Из Министарства финасија поручују да од осигуравајућих кућа очекују прецизне прорачуне, што до сада није било уобичајено.

"Предлог за нас значи не само који члан треба да буде промењен, и како да гласи, већ и шта то значи са аспекта прихода државе, и колико губи, а колико добија", каже државни секретар Министарства Слободан Илић.

Један од захтева је да се дозволи хонорарни рад у продаји полиса и онима који већ имају запослење. На тај начин у сектору осигурања који запошљава 12 хиљада људи, могло би да се ангажује још пет хиљада хонорараца.

"Дугорочно гледано, учешће животног осигурања треба да буде 45 до 50 одсто, и то нам даје за право да дугорочно останемо и да се бавимо животним осигурањем у Србији", оцењује Кристоф Цетл, директор "Грејв осигурања".

Краткорочније гледано, велики успех би био да се, у наредне три године, износ животног осигурања који је сада десет евра по глави становника, дуплира.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво