Полиција пооштрила контролу саобраћаја

Саобраћајна полиција МУП-а Србије преконтролисала је око 27.000 возила у акцији појачане контроле саобраћаја и открила и казнила чак 7.700 прекршаја, наводи се у информацији министарства, достављеној агенцији Бета.

Акција пооштране контроле саобраћаја спроведена је као одговор на бројне незгоде које су се дешавале у претходном периоду и на њихове трагичне последице, наводи се у информацији МУП-а, и наглашава да су у ту сврху ангажовани сви расположиви људски и материјални ресурси полиције.

Најчешћи узроци незгода на путевима су непрописна и неприлагођена брзина кретања, непрописно извођење радњи возилом, неуступање првенства пролаза, непрописно претицање и управљање возилом под дејством алкохола.

У саобраћајним незгодама које изазивају возачи аутобуса и теретних возила, уз наведене, и умор је чест узрочник.

Полиција је, поред контроле саобраћаја на путу, интензивирала и инспекцијски надзор над јавним превозницима како би се утврдило у којој мери надлежне службе унутрашње контроле безбедности саобраћаја предузимају мере које се односе здравствене услове и радна времена возача, техничку исправности и брзину кретања возила.

У првих шест месеци 2008. године извршено је 2.584 инспекцијских надзора центара за обуку возача, и утврђено је седам привредних преступа, 275 прекршаја правних и 210 физичких лица.

Написана су 183 решења којима су наложене мере за отклањање недостатака и 23 решења о привременој забрани рада.

Најчешћа неправилност на коју је полиција наилазила у ауто-школама је непридржавање прописаног наставног плана и програма у обуци кандидата за возаче.

Обављено је и 1.113 надзора рада фирми за технички преглед возила а утврђена су четири привредна преступа, написане су 174 прекршајне пријаве против правних лица као и 55 решења о одузимању овлашћења.

Најчешће неправилности у активностима тих предузећа односе се на несавестан и непрописан рад приликом техничког прегледа.

Током 2007. године у Србији су у саобраћајним несрећама погинуле 964 особе, док је у последњих десет година живот на друмовима изгубило 10.127 људи.

У протеклој деценији забележно је више од пола милиона саобраћајних несрећа у којима је повређено 155.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво