Решења теста из српског језика

На нашем Интернет порталу и на сајту Министарства просвете можете погледати решења теста из српког језика. Прелиминарни резултати тестирања будућих средњошколаца биће познати 24. јуна, рекао министар просвете. Провера знања из математике у уторак.

Квалификациони испит за упис у средње стручне школе и гимназије завршен је у 12 часова, провером знања из српског, односно матерњег језика, а наставља се у уторак тестом из математике.

Министар просвете Жарко Обрадовић извукао је комбинацију питања под редним бројем три за тест из српског, односно матерњег језика, од пет понуђених комбинација, гостујући на Првом Програму РТС-а.

Решења теста објављена су на сајту Министарства просвете и Интернет порталу Радио-телевизије Србије.

Прелиминарни резултати тестирања биће познати 24. јуна, најавио је министар Обрадовић.

Министар је ученицима поручио да не журе и да пажљиво погледају задатке.

"Ученици неће бити на било који начин оштећени и рачунаће им се сваки део одговара. Нека користе своје знање и желим им што боље резултате", поручио је министар Обрадовић.

Помоћник министра просвете Богољуб Лазаревић поручио је ђацима да обрате пажње на упутства за полагање испита, која ће моћи да прочитају на првој страни тестова.

Дозвољена и недозвољена средства

Ученицима није дозвољено коришћење мобилних телефона и дигитрона. На полагању тестова из математике са собом поред оловке, могу имати шестар, лењир, троугао и гумицу.

"Ђаци могу током рада да користе обичну оловку, али на крају поступак израде задатака и коначна решења морају бити написани хемијском оловком. У супротном неће бити признат рад", казао је Лазаревић.

Тестове из математике и српског језика ове године кандидати ће полагати по нешто другачијим правилима у односу на прошлогодишње.

Промењен редослед понуђених одговора у односу на редослед из збирки за припрему испита, имаће 40 одсто задатака из српског језика. У пет задатака бројчане вредности биће другачије него у збиркама. Правила уписа су иста као и протеклих година.

Ученици могу да освоје највише двадесет бодова по тесту. Да би ђак положио пријемни испит потребно је да освоји бар по један бод на испитима из матерњег језика и математике.

Приоритет приликом уписа имаће ученици са освојених пет и више бодова по тесту.

Нема  стресног пријемног за трогодишње школе.

Они који желе да упишу неки од трогодишњих смерова не полажу квалификационе испите, већ се рангирају на основу успеха из основне школе.

Ове године будућим средњошколцима понуђена су и два нова образовна профила, четворогодишњи смер техничар за рециклажу и трогодишњи смер за модне кројаче.

Техничари за рециклажу школоваће се у: Смедереву, Суботици, Панчеву, Нишу и Узицу. Одељења за модне кројаче постојати у шест градова Србије: Београду, Суботици, Сомбору, Зрењанину, Смедереву и Лесковцу

Прелиминарни резултати квалификационих испита биће познати 24. јуна.

Коначни резултати биће објављени 29. јуна. Ђаци ће листе жеља са одабраним средњим школама и образовним профилима предавати 29. и 30. јуна.

Након распоређивања по средњим школама, на основу листе жеља и постигнутим бодовима, упис ученика предвиђен је за 8. и 9. јул. Други уписни круг за преостала места у средњим школама почиње 10. јула.

Према подацима Министарства просвете основну школу, ове године, завршава 80.500 ђака, а у средњим школама има 88.799 места, од чега је 19.140 у београдским средњм школама. 

Број коментара 112

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи