Најбољи студенти путују Европом

Двеста најбољих студената из Србије кренуло је почетком недеље пут најлепших европских градова. Путовање је у оквиру пројекта "Путујмо у Европу" организовао Европски покрет у Србији. Екипа РТС-а испратила је студенте до прве дестинације, до Беча.

На пут у Беч - град музике, кремастих колача и велелепних двораца Хабзбургшке династије, наши најбољи студенти, који раније нису имали прилике да путују изван Србије, кренули су опремљени мапама, знањем и одличним расположењем.

За пут ка европским метрополама студенти су добили мулти Шенген визе, интер-рејл карте, џепарац и студентске картице које су им омогућиле многобројне повластице.

Војислав Милошевић, менаџер пројекта "Путујмо у Европу 2008" каже да је Беч прва дестинација пропутовања, јер се пројекат, од 2005. године спроводи са министарством иностраних послова Аустрије, које омогућује да најбољи студенти добију мулти Шенген визе без икакве папирологије.

Добродошлицу у прелепу престоницу Аустрије, студентима је пожелела министарка спољних послова Урсула Пласник, у Дипломатској Академији Аустрије.

"Ви сте будућност ваше земље и будућност Европе. Велика је привилегија бити у позицији у којој сте и ви и ја, а то је бити одговоран за развој нашег европског континента. Овај пројекат је одличан, практичан начин да у томе успемо" рекла је Урслула Пласник.

С обзиром да велики број студената, тек кроз пројекат "Путујмо у Европу", има прилику да први пут посети земље Европске уније, лоше време и киша у Бечу нису их спречили да искористе сваки тренутак и што боље упознају град, културу, традицију и, наравно, вршњаке.

Ђорђе Милићевић, студент Електротехничког факултета у Београду срећан је што има ту привилегију да, за разику од већине својих колега, посети Беч и друге европске градове.

"Када се заврши ово путовање, моћи ћу да упоредим место где ја живим са местом где живе моји вршњаци широм Европе, и видим да ли ми уопште можемо да достигнемо тај ниво развоја", каже Ђорђе.

Студенткиња завршне године Факултета лепих уметности, Светлана Миладиновић први пут је и Бечу и нада се да ће га опет посетити.

"Заиста сам одушевљена Аустриским булеварима, архитектуром која је заиста импозантна, има толико прелепих ствари, толико грађевина које заиста мора да се виде и наравно фотографишу, каже Светлана за РТС.

Бранимиру Мићовићу, студенту Факултета спорта и физичког васпитања највише се допада однос Бечлија према странцима.

"Свиђа ми се опуштеност људи, јер када им приђеш нико није љут, сви те сачекају са осмехом. Када им трежиш да те фотографишу они су срећнији него ти, а када виде младог човека који је дошао у њихов град уопште се не устручавају да помогну", објашњава Бранимир.

Током обиласка града, студенти су својим вршњацима делили промотивне летке о Србији и на тај начин им приближили своју земљу, традицију и културу.

Поред импресија о Бечу, студенти ће, како кажу, са собом свуда носити осећај личне сатисфакције јер неко препознао њихов рад, труд и знање. 

Избор дестинација ка којима ће студенти кренути из Беча је шаренолик, од Белгије и Финске до Шпаније и Италије.

Највећа жеља им је, како кажу, да се и следеће године врате у Беч, али без виза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво