Руским генералима враћене улице

Одборници Скупштине града Београда изгласали да улице у Београду поново носе имена руских генерала Жданова и Толбухина. Бивши патријарх Павле и глумац Миодраг Петровић Чкаља добили улице у главном граду.

Скупштина града Београда донела је одлуку да се појединим улицама у Београду врате имена руских генерала Жданова и Толбухина, као и Црвене армије.

Одборници су донели одлуку и да се две улице у главном граду назову по бившем патријарху Павла и глумцу Миодрагу Петровићу Чкаљи.

Одборници су те одлуке донели гласовима владајуће већине, без Либерално демократске партије, чији су одборници били уздржани, али уз гласове пет бивших одборника СРС, који сада наступају као самостали одборници.

Одборници ДСС и СРС, напустили су претходно седницу пошто је именовано седам нових одборника ДС, који су заменили колеге са исте листе, јер су обављали више функција.

Опозициони посланици су напустили седницу незадовољни тиме што је кандидатима за нове одборнике било дозвољено да чине кворум и гласају о свом именовању.

Шеф одборничке групе ЛДП-а Дејан Ранђић је истакао да та странка подржава да се свим знаменитим ослободиоцима Београда доделе улице, али да се те ствари не чине у дневно политичке сврхе.

Независни одборник и бивши одборник СРС, Раша Вучинић, истакао је да ће он увек гласати за патриотске одлуке, као што је та да се ''руским ослободиоцима'' врате називи улица у престоници.

Булевар патријарха Павла

Председник Комисије за доделу назива улица Петар Ђорђевић прецизирао је, образлажући Предлоге одлука, да се улици од Кружног пута - Булевара ЈНА - Бели поток - Авалски пут до Авалске улице у Рипњу у општини Вождовац одређује назив Улица генерал Жданова.

Такође, улици која почиње од Улице Милутина Миланковића на Новом Београду, а завршава се спојем са Улицом Јурија Гагарина и пролази кроз стамбено насеље ''Белвил'' одређује се назив Булевар Црвене армије, навео је Ђорђевић.

Према његовим речима, Улици Лазаревачки друм, у општини Чукарица, од Трговачке до Савске магистрале, одређује се назив Улица маршала Толбухина.

Улици Раковачки пут, од Милошевог конака који води ка Улици петријарха Димитрија даје се назив Булевар патријарха Павла, истакао је Ђорђевић.

Чкаљино сокаче

Председник Комисије је додао да ће се на предлог грађана општине Савски венац пролаз са степеништем иза Канадске амбасаде, који спаја Ресавску и Улицу кнеза Милоша, од сада звати 'Чкаљино сокаче', са којим се, како је истакао, сложила и његова породица.

Такође, део Карађорђевог парка, са десне стране Булевара ослобођења, између Пастерове и Тиршове улице, од данас ће носити назив по Милутину Миланковићу, где је предвиђено да се истакнутом научнику у наредном периоду подигне и споменик, закључио је Ђорђевић.

Председник Скупштине града Александар Антић изјавио је да ће накнадно објавити наставак 21. седнице, после консултација са Одборничким групама, јер жели, како је истакао, ''да све оне буду присутне када се доносе важне одлуке за грађане Београда''.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво