Пензионисан владика Артемије

На Сабору Српске православне цркве, већином гласова усвојена одлука о пензионисању епископа рашко-призренског Артемија, сазнаје РТС.

Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве одлучио је данас већином гласова да пензионише епископа рашко-призренског Артемија, сазнаје РТС из поузданих извора.

Синод СПЦ суспендовао је у фебруару владику Артемија због финансијских малверзација унутар Епархије, а коначну одлуку о његовој судбини требало је да донесе Сабор, највише тело СПЦ.

Синод је тада закључио да је у финансијско-материјалном пословању Рашко-призренске епархије било пропуста и проблематичних трансакција за које је владика Артемије посредно одговоран јер је пропустио да провери одлуке својих сарадника.

Епископ бачки Иринеј рекао је након те седнице да је Синод, мимо свог обичаја и невољно, био приморан да, поред канонских одлука, упути и кривичну пријаву и затражи кривичну одговорност најодговорнијих личности из окружења епископа Артемија, због наводних злоупотреба у финансијском и материјалном пословању у епархији.

Приликом прегледа епархијске документације установљено је да је Симеон Виловски, секретар владике Артемија, самовољно узимао новац из фонда НВО "Мајка Југовића", намењеног за четири народне кухиње и да је тај новац Виловски користио за потребе личног луксуза.

Виловски је ухапшен 11. марта у околини Солуна, у Грчкој, по потерници српског Интерпола и налази се у екстрадиционом притвору.

Виши суд у Београду води истрагу против власника грађевинског предузећа "Раде Неимар" Предрага Суботичког и архимандрита Виловског, због сумње да су незаконито присвојили 350.000 евра намењених реконструкцији манастира.

У свом првом јавном обраћању након што га је Синод разрешио дужности управитеља епархијом, владика Артемије је рекао да прихвата одлуке Синода иако се са њима не слаже, очекујући да ће Сабор донети најцелисходније решење око његовог разрешења и евентуалних злоупотреба у пословању Епархије рашко-призренске.

За привременог администратора Епархије рашко-призренске именован је пензинисани епископ Атанасије (Јевтић).

Биографија владике Артемија

Епископ Артемије (Радосављевић) рођен је 15. јануара 1935. године у селу Лелић код Ваљева.

Замонашио се након завршетка богословије 20.новембра 1960. године у манастиру Ћелије.

По завршетку Теолошког факултета у Београду уписао је постдипломске студије у Атини где је одбранио са успехом докторску дисертацију са темом Тајна спасења по Светом Максиму Исповеднику.

Затим се повукао у манастир Црна Река где проводи 13 година.

Изабран је за Епископа рашко-призренског у мају 1991. године.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 05. мај 2010, 10:17) - Вишеград [нерегистровани]

Исправно

Teška ali ispravna odluka Sabora SPC-a. Još vrednije je to što je izabran najbolji episkop da ga zamjeni. Episkop Atanasije Jevtić je jednostavno neprocjenjivo blago Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda! Neka mu Bog da dobro zdravlje i taj narod naš biće oduševljen njegovim preosveštenstvom episkopom raško-prizrenskim Atanasijem! Sve čestitke i našem patrijarhu Irineju na dosadašnjem radu.

(уторак, 04. мај 2010, 22:56) - anonymous [нерегистровани]

takodje

mene nije briga ko je kriv, postoji zakon i sudovi ... ako Artemije nije uhapšen, znači nije kriv a ostalo je do crkvene unutrašnje organizacije

(уторак, 04. мај 2010, 21:38) - anonymous [нерегистровани]

Tako

crkva jeste zajednica tela hristovog cija je glava HRISTOS

(уторак, 04. мај 2010, 21:35) - Smed [нерегистровани]

Moramo dalje

Sta je tu je moramo dalje, po kanonima.

(уторак, 04. мај 2010, 21:19) - Мирослав Копривица, Крагујевац [нерегистровани]

Ко је крив, није ме брига

Цркву гледамо ко у Бога, у задње време све неки проблеми, НЕЋУ ТО, ви треба да будете и останете безгрешна институција и тачка.

Ко кога, зашто и како, колико пара, који луксуз, МАЛО МИ ЈЕ МОЈИХ МУКА, треба да бринем, да ли је неки владика, или неки божији слуга, нешто мувао, да расчистите своје редове, знате се ви добро, од Цркве очекујем само лепо и надахнуто, нешто за поштовање, мора тако.

(уторак, 04. мај 2010, 21:09) - Мирјана [нерегистровани]

Преосвећени,

У недељу, у храму Светог Саве, сам посматрала владику Артемија и с обзиром на његов изглед помислила сам да би било добро да га разреше дужности. Снага његовог тела је тако крхка,да му треба омогућити да одржи свој дух и духовност у миру и спокоју.Заслужио је то.Моје сво поштовање за владику Артемија и тешко бреме које је носио на својим крхким плећима.Са жељом да још дуго поживи. Господ нека га гледа.

(уторак, 04. мај 2010, 20:37) - anonymous [нерегистровани]

artemije

pa dobro, to je opravdano, njegov pomocnik simeon vilovski se tereti za isuvise ozbiljne pronevere. ne kazem da je artemije umesan, cak i ne verujem, ali to je primerena reakcija sinoda. mada artemiju nije nadjena bas najprimerenija zamena, ali dobro, to je moje laicko misljenje