Канонизација нових светитеља

На свечаној литургији у Храму Светог Саве канонизовани нови светитељи Јустин Нови и Симеон Дајбабски, који су одлуком Сабора Српске православне цркве унети у диптих светих. Литургију служио патријарх српски Иринеј са архијерејима учесницима Сабора СПЦ.

У Спомен-храму светог Саве на Врачару служена је архијерејска литургија поводом канонизације нових светитеља - Јустина Новог (Ћелијског) и Симеона Дајбабског, који су одлуком Сабора Српске православне цркве (СПЦ) унети у диптих светих.

Литургију у славу блаженопочивших архимандрита Јустина Поповића, духовника манастира Ћелије код Ваљева (1894-1979), и Симеона Поповића, настојатеља манастира Дајбабе код Подгорице (1854-1941), нових светитеља СПЦ, служио је патријарх српски Иринеј са свим архијерејима учесницима редовног пролећног заседања Архијерејског Сабора.

Образложење Сабора, који је одлуку о канонизацији нових светитеља донео пре два дана, прочитао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије нагласивши да овај чин српских архијереја има за циљ духовно добро нашег православног народа.

У краткој беседи, митоплолит Амфилохије је рекао да су отац Јустин и отац Симеон својим животима прославили Бога и православну веру, а да су у животу имали Христа као узор за своја дела.

Свечаној канонизацији присуствовао је велики број верника.

Јустин Поповић, доктор теологије, професор Београдског универзитета и духовник у световном животу Благоје Поповић рођен је у Врању, на празник Благовести, 6. априла (25. марта по старом календару) 1894. године од оца Спиридона и мајке Анастасије, у породици која је кроз генерације била свештеничка.

Упркос противљењу родитеља посветио се монашком позиву, а монашки постриг је примио по благослову патријарха Димитрија у Скадру, где је стигао српском војском после повлачења преко Албаније у Првом светском рату.

Докторирао је у Атини, 1926. године, а у његову богату биографију може се уврстити и одбијање епископскох чина, супротсављање увођењу Конкордата у Србију 1936. године подршка богомољачком покрету који је водио свети владика Николај, учешће у оснивању Српског филозофског друштва са Браниславом Петронијевићем, 1938. у Београду.

Отац Јустин се упокојио у исто време и у исти дан када је и рођен - на празник Благовести 1979. године.

У његова најзначајнија књижевно-богословска дела убраја се Филозофија и религија Ф. М. Достојевског (1923). Приредио је 12 томова Житија светих, за сваки месец у години по једна књига од по неколико стотина страна које су синтеза разних извора систематично сакупљених и приређених. Сабрана дела Јустина Поповића имају 33 тома.

Свети Симеон, у световном животу Саво, је рођен 1854. године на Цетињу где је завршио основно школовање.

Образовао се у Кијевској Богословији, а потом и у тамошњој Духовној академији, надахњујући се животима и подвизима оснивача и преподобних отаца Кијевске Лавре.

У Кијеву је замонашен и рукоположен у чин јеромонаха, а 1888. године враћа се на Цетиње у манастир Светог Николе на Врањини одакле одлази у Острог.

Јеромонах Симеон је иницирао градњу цркве на месту данашњег манастира Дајбабе крајем 19. века где је провео остатак живота и где га је као дајбабског јеромонаха, посетио архимандрит Јустин Поповић.

Симеон Дајбабски упокојио се 1. априла (по Грегоријанском календару) 1941. године.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво