Конгрес дерматовенеролога у Београду

Најновија достигнућа у области дерматовенерологије домаћим стручњацима представиће гости из Европе, Америке и Индије на 18. конгресу дерматовенеролога у Београду.

Трећина светске популације у сваком тренутку има неку промену на кожи. Зато не чуди да дерматовенерологија у медицини има највише дијагноза, чак више од 3.000.

Само од псоријазе болује око 2 одсто светске популације. Већина има лакши облик, међутим трећина пацијената због најтежег облика те болести не може да ради и живи нормално.

"Ми смо у прилици да дамо оно што је конвенцијална терапија, оно што носи са собом одређене ризике. Међутим, оно што постоји у свету и што би требало да постоји код нас, је такозвана биолошка терапија", истакла је Ивана Бинић са Клинике за дерматовенерологију у Нишу, додавши да је та терапија више усмерена контроли симптома.

Биолошка терапија траје неколико месеци и на месечном нивоу кошта око 1.000 евра.

Осим новина у терапијском приступу, на Конгресу ће се разговарати о аутоимунским болестима, обољењима која се преносе сексуалним контактом, и различитим туморима на кожи.

Организатори поручују да је Конгрес веома значајан јер ће лекари за три дана имати могућност да обнове знање из дијагностике и терапије у дерматовенерологији, али и да добију поене за обнављање лекарске лиценце.

Председник Конгреса професор доктор Милош Николић навео је да учесници скупа у директној комуникацији могу доћи до најбољих решења за лечење и дијагностиковање већег броја обољења коже.

"Ми ћемо наша становишта и налазе имати прилике да сучелимо са оним што се ради у Европи и свету", истакао је Николић.

Осим свакодневних предавања и презентација, страни гости имаће времена да упознају и Београд.

Планирано је да обиђу библиотеку Института за дерматовенерологију КЦ Србије, у којој су смештени мулажи, прављени у првој половини прошлог века.

Наши дерматолози твде да су историјско благо, и зато ће једно од предавања на Конгресу бити посвећено управо њима.

Директорка Института за дерматовенерологију КЦС професор доктор Љиљана Меденица истакла је да су мулажи били значајан инструмент едукације млађих генерација, а да су сада историјско благо.

"Практично су на основу оригиналних одливака пацијената који су лежали на клиникама прављене воштане фигуре, на које су касније додаване болести", објаснила је Меденица.

Сто двадесет година дерматовенерологије у Србији, представља више од 400 лекара који раде у пет универзитетских клиника, већем броју поликлиника, одељења и приватних ординација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи