Како се заштитити од пожара

У случају пожара, најважније је одмах позвати ватрогасце, рећи тачну адресу, шта гори, има ли угрожених и остати смирен. Узрок пожара је углавном људска неодговорност и немар. У Србији од пожара годишње страда готово 80 људи.

У Србији од пожара страда готово осамдесет људи годишње, повређених је знатно више, а материјалну штету је тешко проценити.

Узрок несрећа најчешће је људски фактор, немар и неодговорност, али и непознавање правила како се понашати у таквим ситуацијама.

Иако су, према закону, власници стамбених објеката одговорни за уклањање ризика од пожара, већина њих то и не зна, па у зградама неретко нема упутства за понашање у ванредним ситуацијама и противпожарних апарата.

Надлежни кажу да животе спашава правовремена дојава и смиреност.

Најважније је одмах позвати ватрогасце, рећи тачну адресу, шта гори и има ли угрожених. Искуства говоре да су најчешће жртве пожара они који су покашали сами да се избаве.

"Уколико пожар избије у стану, најважније је да се пожар на електричним инсталацијама никако не гаси водом. Такви пожари углавном се гасе пеном. Ако је пожар избио у стану мора да се позове број 93", каже начелник сектора за заштиту и спасавање Предраг Марић.

Марић наглашава да се никада не полази од претпоставке да је то неко други урадио. 

"Уколико нема могућности да се пожар угаси у стану, треба се безбедно евакуисати из стана а  врата треба оставити закључана. Никада не треба да се људи спуштају ходником ако је задимљен, и да се не спуштају лифтом", објаснио је Марић.

Противпожарне обуке први су корак у превентиви. Међутим, само у Београду одржи се 250 обука годишње у стамбеним зградама, а сваку посети свега неколико људи.

"Обуком људи стиче се та свесност шта у том тренутку тренутку треба урадити, па ће они често и да ураде да кажем рутински, а и да нису свесни да су урадили праву ствар. Најбитнија је хладна глава и редослед потеза у том тренутку. Битна је, такође, процена свакако и информација шта гори и где гори", рекао је инжењер за заштиту од пожара Горан Кирћански.

Идеја је да се, након формирања сектора за ванредне ситуацијије, у сарадњи са Министарством просвете, у школе уведе и предмет о заштити и спашавању који би децу учио како да заштите себе и друге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво