"Футура плус" против "Новости"

Дистрибутерска кућа "Футура плус" обуставила продају свих ревијалних издања компаније "Новости", а продају најтиражнијег листа "Вечерње новости" свела на "законски минимум". Министарство културе потез "Футуре плус" оценило као незаконит.

Компанија "Новости" је саопштила да је дистрибутерска фирма "Футура плус" обавестила ту компанију да обуставља продају свих ревијалних издања те медијске куће и да продају листа "Вечерње новости" своди на "законски минимум".

У саопштењу компаније "Новости" наводи се да је дистрибутерска кућа која је у већинском власништву Станка Суботића требало дневно да преузме 54.000 примерака "Вечерњих новости", али да је потраживање "свела на симболичних 2.240 примерака".

"'Футура' се на овај потез одлучила након што је компанија 'Новости' јуче пустила меницу у износу од 53 милиона динара, да би наплатила неиспуњене обавезе ове куће према компанији 'Новости'. То је прекорачење рока од чак 90 дана. 'Футура плус', иначе, компанији 'Новости' дугује још десетине милиона динара из текућих обавеза", наводи се у саопштењу.

Компанија "Новости" саопштила је да ће тражити обештећење судским путем и обавестити све државне институције и инспекције о овом потезу дистрибутера.

У саопштењу се наводи да компанија "Новости" "чини напоре да надокнади овај удар на тираж".

УНС осуђује одлуку "Футуре плус"

Удружење новинара Србије "најоштрије" осуђује одлуку дистрибутерске куће Футура плус да уместо 54.000 за продају дневно преузима само 2.240 примерака Вечерњих новости, наведено је у саопштењу УНС-а.

УНС је позвао надлежна министарства да хитно реагују и да у складу са Законом о јавном информисању за привредни преступ казне "Футуру плус" и одговорно лице тог дистрибутера.

"Ако се Футура плус одлучила на тај поступак зато што је компанија 'Новости' пустила меницу ради наплате потраживања од тог дистрибутера, која су доспела пре 90 дана, онда се ради о скандалозном виду притиска и одмазде према том медију", наведено је у саопштењу УНС-а.

УНС је указао да том одлуком највећи дистрибутер штампе у Србији "Футура плус" крши закон о јавном информисању "који забрањује злоупотребу државних или приватних овлашћења, злоупотребу права, утицаја или контроле над средствима за штампање и дистрибуцију јавних гласила".

УНС је подсетио и да дистрибутери имају "огромне дугове према издавачима новина".

То удружење је навело и да "Футура плус" предњачи међу дистрибутерима по дуговањима издавачима новина.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво