Америка на српски начин

У Америци живи између три и пет милиона Срба, који се окупљају око стотинак српских православних цркава. Иако неки од њих нису ни рођени у Србији, кроз учење језика, српске школе и традиционалне обичаје покушавају да сачувају своје порекло.

Трећа генерација малишана српског порекла из околине Лос Анђелеса сваке недеље сат времена проведе уз песму и игру учећи српски језик. Малишани похађају једину српску школу при цркви у градићу Равен. Међу њима су и деца глумице српског порекла Лолите Давидовић.

"Одрасла сам са родитељима Југословенима који су одлазили у православну цркву. Иако сам рођена овде, васпитана сам у словенском духу. Ови људи помажу ми да не заборавим своје порекло", рекла је глумица Давидовић.

Претпоставља се да у Америци живи између три и пет милиона Срба, који се окупљају око стотинак српских православних цркава.

Мирослав Папић, чији је деда почетком XX века из Новог Сада дошао у Америку, не пропушта прилику да недељом иде у цркву. Српским обичајима је научио и ћерку Ану, коју су Папићи усвојили после рата у Хрватској.

"Мени је живот везан за српску православну цркву. Жао ми је што не знам мало боље српски језик, да бих вам објаснио шта осећам", рекао је Мирослав Папић.

Када су се распадом Југославије угасиле све српске школе у Калифорнији, деца су остала без уџбеника, а старији без новина на српском језику.

Миленко Карановић, професор на Универзитету у Сан Дијегу, сматра да је управо језик везивно ткиво Срба у Америци.

"Ако генерације не знају језик, не знају ништа о свом народу, а то значи да ће се претопити у Американце", рекао је професор Карановић.

Радио Лос Анђелес је једино гласило које пола века помаже Србима да не забораве своје корене и покажу праву слику свог народа.

"Неки медији воле да Србе покажу у негативном светлу, па ће тако негативна вест бити на насловној страни, а ако је нешто позитивно они прећуте. Ми морамо да радимо на томе да подигнемо имиџ Срба у свету", рекао је новинар Радио Лос Анђелеса Драган Ракоњац.

У подизању имиџа помажу и генерације средњошколаца, које иако се споразумевају на енглеском језику, традицију чувају играјући у културно-уметничким друштвима. На тај начин културу свог народа приказују у правом светлу.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво