Поплаве однеле још један живот

У околини Зајечара, једно лице изгубило живот у воденој бујици. Више од двадесет људи евакуисано. У Лесковцу поплављено 300 кућа. Спасилачки тимови су непрекидно на терену.

Једна особа изгубила је живот рано јутрос, у 3.30 часова, у зајечарском насељу Вишњар.

Реч је о 60-годишњем мушкарцу који је друга жртва најновијих поплава у Србији. Пре два дана, у Гаџином Хану утопила се једна жена. Спасилачки тимови су непрекидно на терену.

Иако је ниво Белог Тимока у опадању, за собом је оставио велике проблеме, тако да је ситуација у поплављеним зајечарским насељима и даље тешка. 

Потребна је помоћ пумпи и одређена механизација, а неопходна је набавка црпних станица. 

Евакуисано је шездесет особа, од којих је четрнаесторо задржано на болничко лечење у зајечарској болници.

Захваљујући насипима и пробијању испуста према Црном Тимоку, део Вишњара је одбрањен, као и насеље Пишура, а вода се повлачи.

Ватрогасно-спасилачкој чети у Зајечару помажу и колеге из Бора, Књажевца, Бољевца и Сокобање, а очекује се и долазак екипе из Ниша.

У Лесковцу 300 домаћинстава под водом

Гостујућу у Другом дневнику РТС-а, начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да је у Лесковцу више од 300 домаћинстава под водом и да су људи бесни због чињенице да практично није урађено оно што је могло да се уради како би се ова катастрофа спречила.

"Испред сектора за ванредне ситуације и целокупног МУП-а Србије могу да кажем да су сви припадници целе ноћи били на лицу места и да је у току дана упућено више од 20 пумпи, велики број људи, спасилачки тим из Краљева, Ниша, Београда", рекао је Марић.

Апелујем на све локане самоуправе у којима се очкују падавине на опрез и да се много више ангажују, нагласио је Марић.

У насељима Бобиште, Анчики, Доњи и Горњи Буниброд, услед обилних падавина, дошло је до бујичних поплава и изливања, а вода дубине од 10 до 50 центиметара, разлила се по двориштима и подрумским просторијама. Уведено је ванредно стање.

Председник општине Житорађа Миодраг Петровић рекао је да се река Топлица повукла и да се тренутно ради на санацији поплављеног терена.

"Ситуација је најтежа у селима Вољчинац и Подина до којих може да се стигне само теретним возилима, а школа у Вољчинцу и даље не ради", рекао је Петровић.

Петровић је рекао да се пумпама црпи вода из заосталих језера, а да ће се после тога предузети мере хигијенске санације терена. Он је рекао да је од фебруара ово шеста поплава и да су размере штете највеће.

"Наша процена је била да је у претходном плављењу штета износила 30 милона динара, а овог пута она је неколико пута већа", рекао је председник општине Житорађа.

Ромска породица исељена из куће 

Најугроженијем подручју обезбеђена је вода за пиће из цистерни из Ниша, становништву су подељени хигијенски пакети.

Једна ромска породица, према речима Петровића, исељена је због поплаве из куће у којој је живела.

Шеф Сектора за ванредне ситуације Полицијске управе у Прокупљу, Срђан Митровић, изјавио је да ватрогасне екипе и даље пумпама црпе воду из неколико поплављених кућа у насељу Гарић, у Прокупљу и исушују центар села Вољчинца, где се од поплавног таласа формирало мало језеро.

У алексиначкој општини поплављено је десетак домаћинстава, а више села у тој општини водом за пиће снабдева се из цистерни.

Велика Морава се, код села Чепура, излила из корита, поплавила пут Параћин - Рашевица, па је саобраћај на тој релацији обустављен.

Морава се излила у раним јутарњим часовима, рекао је начелник Штаба за ванредне ситуације, Момчило Вучковић.

На тој релацији, саобраћај ће бити у прекиду док се не створе услови, односно вода не повуче у корито реке.

Јужна Морава поплавила je више од 200 хектара обрадивих површина и на неким местима стигла и до аутопута.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво