Евакуација због поплава

Поплаве у Србији поново прете. Најтеже у Топличком крају, где припадници МУП-а спасавају угрожене породице. Уведене ванредне мере одбране од поплава у зајечарском крају и Рачи. Врање без воде за пиће.

Набујала Топлица поплавила је стотине хектара ораница, више прокупачких насеља, као и бунаре у приобаљу, због чега је пола града без воде.

У прокупачком ромском насељу током ноћи исељено је 60 људи и тридесеторо деце. Угрожена су и постројења градског водовода, тако да грађани немају воду.

И у општини Житорађа други дан траје борба са воденом стихијом. Због изливања Топлице, аутобуси не саобраћају од Житорађе ка селу Вољчинцу, где су бујице поплавиле четворогодишњу школу и на десетине пластеника.

Председник Општине Прокупље Милан Арсовић рекао је да су мештани били принуђени да привремено затворе градске бунаре.

Зора Антонијевић из Мале Плане каже да су штете огромне у свакој кући и згради. "Немам где да уђем, а да нема муљаЋ, каже Антонијевићева.

Вода је поплавила и део Градског гробља у Прокупљу, тениске терене, спортску халу, а у прекиду је и саобраћај према селима Драгања и Доња Топоница, где је вода прекрила коловоз.

Тешка ситуација је и у осталим насељима дуж Топлице и подјастребачким селима Ресинац и Доња Трнава, где су набујали потоци поплавили домаћинства и оранице. Ситуација је критична и у селу Малој Плани.

У општини Житорађа, најгора ситуација је у селу Воњчинцу, где су становници одсечени од света због поплављеног моста. Поплављена су и домаћинства Југ Богдановац Ђакус, Пајковац и на десетине хектара ораница, а и неколико пластеника са раним поврћем.

Према речима председника општине Житорађа, Миодрага Петровића, причињена штета од поплава је огромна. Ово је шести пут ове године да река Топлица плави подручје те општине.

У лесковачком селу Липовица из куће у коју је продрла вода, ватрогасне екипе спасиле су непокретну 86-годишњу старицу, а у насељима те општине Бобиште, Анчики, Доњи и Горњи Буниброд, услед обилних падавина и бујице и угрожених око 200 објеката, уведено је ванредно стање.

Штаб цивилне заштите у Лесковцу саопштио је да је набујала Јужна Морава однела висећи мост у селу Кораћевац, а 15 домаћинстава одсекла од света.

У саопштењу се додаје да је мост код Јелашнице затворен јер је бујица оштетила један његов део. Такође се наводи да је, истовремено, клизиште угрозило деоницу пута према селу Граово у дужини од 50 метара, због чега је тај пут непроходан.

У Бобишту су припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали трудницу из куће кoja je поплављена.

Огранизован је редован обилазак терена од припадника Сектора за ванредне ситуације, допремање џакова и долазак механизације ради превенције, а на иницијативу тог сектора заказана је седница кризног штаба града Зајечара.

Најугроженији Краљево, Ниш и Крушевац

Начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић, изјавио је да су тренутно поплавама најугроженији региони Краљева, Ниша, Прокупља и Крушевца, где су надлежне екипе ангажоване на уклањању воде, санирању последица и пружању помоћи.

Марић је рекао да се, према најновијим информацијама, екипе налазе на терену, да црпе воду у околини Краљева, где је поплављено више од 60 домаћинстава услед изливања Ибра.

У Крушевцу се излила река, а сва канализација не може да прихвати воду, рекао је Марић, подсетивши да се старија жена утопила јуче у Гаџином Хану у поплави изазваној изливањем Кутинске реке.

Марић је истакао да су надлежне екипе спремне да интервенишу и на другим подручјима, да настоје да укључе и локалну самоуправу и да ће у јулу ступити на снагу нови закон о поступању у ванредним ситуацијама.

Ванредне мере у зајечарском крају

Због изливања Белог Тимока, који је данас поплавио куће у зајечарским насељима Вишњар и Пишура, као и у оближњем селу Вратарници, градски штаб за ванредне ситуације, увео је ванредне мере одбране од поплава.

Бели Тимок сада износи 304 центиметара, што је 54 центиметара изнад границе редовне одбране од поплава, док је ниво Црног Тимока непромењен у односу на јутрос и износи 250 центиметара.

Нека домаћинства у насељу Вишњар, која још увек нису санирала све последице фебруарске поплаве, и сада су под водом и то трећи пут, јер се Бели Тимок излио на истим местима.

Ванредне мере

Јавно предузеће "Србијаводе" саопштило је да су водостаји на Великој и Западној Морави у порасту.

Како је у саопштењу наведено, мере ванредне одбране спроводе се на Пустој реци у насељу Пуковац, код Дољевца, Топлици, Ветерници и Јабланици у сливу Јужне Мораве. У сливу Велике Мораве мере заштите су на реци Рачи, Угљешници, Јасеници, Лугомиру и реци Белици.

Мере редовне одбране спроводе се на Јужној Морави, на Топоничкој, Габровачкој, у сливу Јужне Мораве, и на реци Ибру, у сливу Западне Мораве.

На поплављеном подручју општине Гаџин Хан и града Ниша полако опада водостај Кутинске и Габровачке реке. Подигнути су насипи, тако да је спречено изливање Габровачке реке.

Због замућења изворишта код Беле Паланке, кризни штаб града Ниша донео је одлуку о увођењу ванредног стања у водоснабдевању. То значи да је водоводу дат налог да воду са замућеног изворишта одмах стави у процес филтрирања. Водоснабдевање у граду биће редовно, кажу у штабу.

Код Краљева, ниво Западне Мораве и Ибра у благом је опадању, вода се повлачи из поплављених кућа. Седам рени бунара из којих се Краљево снабдева водом, превентивно је искључено.

У крушевачком крају излиле су се Западна и Јужна Морава и поплавиле њиве и баште. Вода која је поплавила домаћинства, због престанка кише, повлачи се у корита. На терену су екипе које процењују насталу штету.

Река Ибар је у опадању. Одржан је састанак на нивоу локалне самоуправе због праћења ситуације. На захтев припадника Сектора за ванредне ситуације и командира ватрогасно - спасилачке јединице у Краљеву.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво