Уручене награде Града Београда

Додељене награде Града Београда за 2009. годину. Добитници награда својим понашањем, трудом и резултатима заслужили да постану "прваци града", рекао градоначелник Ђилас.

Награде Града Београда за 2009. годину, које се додељују појединцима и колективима који су претходну годину обележили у различитим областима, уручене су у Старом двору.

Градоначелник Београда Драган Ђилас истакао је да су добитници награда својим понашањем, трудом и резултатима заслужили да постану "прваци града".

"Они су најбољи представници Београда за прошлу годину, који треба да буду истински идоли нашој деци, како би у престоници имали што мање немилих сцена, које су у последње време тако уобичајене", рекао је Ђилас.

Добитница награде за књижевност Града Београда за ову годину је Дринка Гојковић, за превод књиге "Култура и политика" Волфа Лепениса.

Лауреат за позоришно стваралаштво припао је Наташи Тапушковић за три улоге у представи "Терапија" Јордана Цветановића, у режији Горана Марковића и продукцији београдског Атељеа 212.

За филм и радио-телевизијско стваралаштво, добитник је Мирослав Момчиловић, за сценарио дугометражног играног филма "Чекај ме, ја сигурно нећу доћи".

Добитник награде за ликовно и примењено стваралаштво, визуелне и проширене медије је Коста Богдановић, за ретроспективну изложбу "Узвишено у сенци - Уметност Косте Богдановића".

За музику и музичко сценско стваралаштво добитник је ансамбл за рану музику Ренесанс, за концерт под називом "Четрдесето пролеће ансамбла Ренесанс".

Добитница за хуманистичке науке је Јелена Ђорђевић, за дело "Посткултура", док је добитник награде за природне и техничке науке научни тим "Винча".

Студио Б промотер слободарског духа Београда

За област науке-проналазаштво, добитник награде Београда за 2009. годину је др Милан Девић за проналазак "Поступак за добијање полусуве смеше полистирол бетона - Симпролит".

Добитник награде за медицину је др Марко Муњиза, за дело "Увод у клиничку психопатологију", а за архитектуру и урбанизам Дејан Миљковић и Јован Митровић, за објекат кућа-атеље на углу Сењачке улице и Улице светог Наума.

За област новинарства награда је припала Студију Б за, како је наведено у образложењу, програмски допринос у неговању слободарског духа Београда.

У области образовања, признање је припало Наташи Чалуковић, за израду уџбеника "Физика за седми разред", док је награда за спорт припала Милораду Чавићу освајачу златне и сребне медаље на светском првенству у пливању у Риму и његовом тренеру Петру Поповићу.

Награде Града Београда за стваралааштво младих у области науке припало је Ани Гачић, пејзажном архитекти, за мастер рад "Дизајн отворених простора прилагођен особама са инвалидитетом".

У области уметности, награда је припала Ани Григоровић, студенту позоришне режије Факултета драмских уметности у Београду, за поставку драме "Норт форс". Награду Града Београда "Светислав Стојановић" добили су Светислав Чавић, вођа ватрогасне бригаде "Земун" и ватрогасно-спасилачка јединица "Земун".

Специјална признања градоначелника Београда

Од ове године су уручене и посебне награде и специјална признања градоначелника Београда у више категорија.

Награду "Херој града" понели су Александра Зарић, девојчица оштећеног слуха привремено расељена са Косова, за резултате постигнуте у свом образовању, као и Делфина Феризовић, глувонема девојка, због одличног успеха које постиже у свом школовању.

Награда за изузетност у дугогодишњем раду и допринос граду Београду припала је Саобраћајном институту ЦИП, Удружењу новинара Србије, грађевинском предузећу "Ратко Митровић", Радио-телевизији Србије и Милошу-Бати Милатовићу, свима за допринос изградњи торња на Авали.

Специјално признање припало је организаторима свечане церемоније отварања и затварања Универзијаде, која је прошле године одржана у Београду.

Такође, посебно признање припало је Зорану Марјанонвићу за најбоље резултате у пољопривредној делатности, као и признање Живораду Караклајићу за постигнуте приносе у области воћарства.

Сваке године, од 16. до 19. априла, поводом првог помињања словенског имена Београда из 878. године и примопредаје кључева престонице кнезу Михаилу Обреновићу 1867. године, додељују се награде Града Београда, али и одржавају многобројне културне, образовне и спортске приредбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво