Отворен авиосаобраћај

Целокупни ваздушни простор у Србији од поноћи отворен за саобраћај. Обновљена већина летова осим ка Западној Европи и преко океана. Губици ЈАТ-а 900 хиљада евра.

Београдски аеродром "Никола Тесла" и целокупни ваздушни простор у Србији од поноћи су отворени за саобраћај. Услови су се стекли на основу најновијих података о кретању облака вулканске прашине, која долази са Исланда.

Авиони несметано лете према југу, али на запад се, међутим, може једино до Беча. Најбитнији транзитни аеродоми у западној Европи још не раде, па многи који би преко океана из Србије, једину могућност имају преко Рима, Атине, Дубаија или Шпаније.

После отварања ваздушног саобраћаја, авиони су данас са београдског аеродрома летели према Црној Гори, Аустрији, Румунији, Италији, Русији, Либији, било је и чартера за Египат, док је саобраћај и даље у прекиду са Великом Британијом, Француском, Немачком, Швајцарском, скандинавским и земљама Бенелукса, као и северном Италијом.

Са београдског аеродрома путницима поручују да пре доласка контактирају са својом авиокомпанијом. У случајевима отказивања летова, право на повраћај новца имају сви, осим они који имају бесплатне карте авиокомпанија.

По међународним конвецијама које је потписала и наша земља, право на смештај и исхрану имају само они путници који су у транзиту, а због више силе, нико нема право на надоканду дневница.

"Наш аеродром је отворен за саобраћај, међутим, велики број аеродрома у Европи није, па се због тога стварају редови на аеродрму. Да бисмо олакшали чекања испред шалтера авиокомпанија, онда путницима делимо кафу, воду и сендвиче", каже Катарина Бјелановић из аеродрома "Никола Тесла".

Тестирање авиона производ нервозе

У ЈАТ Техници кажу да је тестирање авиона које спроводе веће авиокопаније над центалном Европом производ нервозе због губитка профита.

Добро је, кажу, што одлуку о томе где се може летети доносе ваздухпловне власти, које желе да буду сигурне у безебедност лета.

"Боинг" има посебне процедуре које су производ искуства о томе колико пепео може бити опасан, а битно је да се он не може лако открити.

"Проблем је што наши пилоти не могу да виде радаром облак вулканске прашине, јер је радар искључиво метеоролошки и не може да детектује тај облак, поготово ноћу, тако да пилоти могу да у тај облак уђу несвесно незнајући јер не могу бити обавештени од стране инструмента", каже Стеван Мавреновић, главни инжињер Јат Технике.

После данашњег заседња Поткомитета за ваздушни саобраћај Министартва за инфраструктруру, одлучено је да се нас ваздушни простор отвара и затвара у сарадњи са Европском агенцијом за контролу саобраћаја.

У Комитету за безбедност Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе кажу да ће број летова и одредишта, до којих ће авиони летети, зависити од ситуације у региону и другим деловима Европе.

Компанија "Јат ервејз" саопштила је да ће сутра њени авиони летети на линијама за Беч, Подгорицу, Истанбул и Скопље, док неће бити летова за Копенхаген, Штутгарт, Лондон, Париз и Франкфурт.

На железничкој станици је и даље гужва. Путници траже могућност да авионске карте замене возним, чија је продаја већа четири пута. Аутобуси су такође пребукирани, али, како кажу возачи, гужве на аутопуту нема.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво