Да ли су фашизам и комунизам исти

Полемике хрватске јавности о све чешћем истицању фашистичких симбола, додатно су оснажена после недавне пресуде суда за људска права у Стразбуру, који је одлучио да је ношење црвене звезде петокраке основно људско право.

Наиме, део јавности у Хрватској пресуду Суда у Стразбуру оцењује као лошу вест за велики део хрватског народа, који је трпео злочине под комунизмом.

Став неких интелектуалаца и политичких странака је, наиме, да је неопходно у свему изједначити комунизам и фашизам.

Историчари, међутим, оцењују да је таква идеја неутемељена.

Условна казна затвора младићу који је носио усташку капу на Томпсоновом концерту у Загребу, у Хрватској би се, судећи по медијским написима, лакше поднела када би се једнако кажњавали и они који у јавности, рецимо, промовишу социјализам или носе нека комунистичка обележја.

Истицање фашистичких симбола у Хрватској је већ забрањено, али има и оних, који се попут саборског заступника и лидера десничарске Хрватске странке права, залажу за потпуно изједначавање комунизма и фашизма.

"Mој политички живот, искуство и назор говоре да је под петокраком звијездом, мој народ, али не само мој, хрватски него и српски и многи други у источном блоку, много пропатио. Под петокраком, српом и чекићем, тим симболима једног сустава комунистичког, тоталитарног су направљени злочини над многим невиним људима.

Ово је тема којом се у Хрватској нико радо не бави. Али, уравнотежен је став да би требало толерисати симболе оба режима, јер, како каже, сами симболи не могу никоме нанети зло. А врло често они који их истичу нису баш упознати са њиховим правим значењем", рекао је Анто Ђапић из Хрватске странке права

"Кукасти крст изазива сасвим одређене асоцијације, усташки симболи такође, код Срба, Јевреја, Рома који су највише страдали у Другом светском рату. Петокрака не изазива та осећања. Како је неко приметио недавно, усташки симболи везани су за системски, државни злочин, а петокрака је везана за злочине у комунизму. У политичкој реторици све је допуштено. Међутим, научно је лако доказати да су ови режими различити и у друштвено-економском и у вредносном погледу", каже Момчило Павловић, директор Института за савремену историју.

Историчари, међутим, сматрају да је идеја о изједначавању фашизма и комунизма потпуно неутемељена.

Људи су страдали у оба, али како каже социолог Тодор Куљић, гулаг се могао и преживети, а из Аушвица се могло изаћи само кроз димњак.

"Расна идеја, идеја расне једнакости никако се не може поистоветити са класном једнакошћу. То су различите вредности. С тог становишта та идеја у Хрватској је неодржива, али није необична. То се често јавља у политичком жаргону и неких других земаља и она служи сасвим јасним политичким циљевима", каже Тодор Куљић професор на Филозофском факултету.

Последица евентуалног поистовећивања, слажу се стручњаци, била би уједначавање тежине страдања у једном и другом.

Тиме би се заправо учинила услуга фашизму јер би се ублажила његова суштинска зла природа.

Тако би се одговорност Усташа у Другом светском рату изједначила са оним што се дешавало после рата до распада државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи