Једнако образовање за све

У Основну школу "Алекса Дејовић" у Севојну иде четворо деце оболеле од церебралне парализе. Захваљујући пројекту "Укључивање у образовање деце са тешкоћама у развоју", малишани имају шансу да се социјализију, али и напредују.

Четворо деце оболеле од церебрелне парализе иде у Основну школу "Алекса Дејовић" у Севојну. Захваљујући пројекту "Укључивање у образовање деце са тешкоћама у развоју", који се примењује у школи, ти малишани имају шансу да се кроз дружење и редовно учење са осталом децом, социјализију, али и напредују.

Пројекат спроводи организација МИДВЕЈ, а подржава га америчка агенција за међународни развој УСАИД.

Одељење IV/4, основне школе "Алекса Дејовић" из Севојна, има 29 ђака. У првој клупи седи Павле, који каже, не воли докторе, има жељу да буде пилот и да упозна тенисерку Јелену Јанковић.

И Павле и његов другар Дуле, болују од церебралне парализе. Обојица иду у четврти разред, миљеници су у одељењу и имају ту срећу да редовно похађају часове са својим вршњацима.

"Имају прилику да се социјализују, ако не да напредују у осталим знањима. Дуле има потешкоћа у раду, лоша му је моторика, лоше говори али се јако добро социјализовао и снашао међу децом свог узраста", рекла је Дулетова мајка Вера Крајнц.

Пројекат омогућава деци са тешкоћама у развоју да напредују, учећи и дружећи се са осталом децом. То је уједно и први корак ка отклањању предрасуда, којима су често изложени.

Психолог и координаторка пројекта Радица Благојевић рекла је да је социјално сазревање и осамостаљивање битно за развој самопоштовања и сугурности, самопоуздања детета и додала је да је јако битна добит на емоционалном пољу и код родитеља и код детета.

"Родитељи се радо укључују у разне активности одређени не могу да реализују и спроводе активности без подршке околине, а и локалне заједнице", рекао је Предраг Бакић из Удружења инвалида церебралне и дечије парализе.

Бакић је истакао да је веома битно да се покрене процес подршке укључивања тих лица у нормалне токове живота.

На овај начин, помаже се деци, њиховим родитељима, али и подиже свест заједнице о значају укључивања у редовно образовање. Основна школа "Алекса Дејовић" из Севојна, може да послужи као добар пример другима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи