Отказани летови из Београда

Агенција за контролу лета Србије и Црне Горе затворила због облака пепела који се шири изнад Европе, ваздушни простор изнад Србије. Сви летови са аеродрома "Никола Тесла" отказани. Ванредни аутобуси ка европиским градовима, појачан железнички саобраћај.

Ваздушни простор изнад Србије, Црне Горе и дела Босне и Херцеговине затворен је у 16 сати за авио-саобраћај због ширења облака вулканске прашине, речено је у Агенцији за контролу летења Србије и Црне Горе.

"Прашина је изнад нас и као превентивну меру забранили смо летење у ободном делу ка Мађарској још у поноћ, а пре подне нешто јужније, док је од 16 сати забрана лета комплетна", рекао је извршни директор Центра обласне контроле летења Београд Бруно Генал.

Нагласио је да се ради о превентивној мери која треба да допринесе очувању безбедности летења.

"Ово смо радили само на тренинзима, као теорију и ово се први пут десило не само нама, него и у свету", рекао је директор Центра.

Генал је прецизирао да су у надлежности Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе ваздушни простор Србје, Црне Горе, 55 одсто горњег ваздушног простора Босне и Херцеговине и део међународних вода јужног Јадрана.

Према његовим речима, прогнозе докле ће трајати забране лета не постоје, прати се метеоситуација и извештај о вулканским активностима и чим се створе услови, део или комплетан ваздушни простор ће бити отворен.

Генерални директор аеродрома "Никола Тесла" Велимир Радосављевић изјавио је да су данас са аеродрома одлетели авиони према Грчкој, Сарајеву, Македонији и Црној Гори.

"Ситуација у европском ваздушном простору се погоршава, затворен је север Италије и прекинут је саобраћај на загребачком аеродрому. Београдски аеродром ће се надаље понашати у складу са одлукама Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе", рекао је Радосављевић.

Колапс у Европи

Многи аеродроми у северној и западној Европи и данас су затворени због огромног облака пепела.

Облак пепела, какав, по оцени стручњака за авиосаобраћај, није виђен од напада на Сједињене Државе од 11. септембра 2001. године, креће се у правцу југа, тако да ће захватити регион од јужне Француске, преко северне Италије до западног Балкана.

Европска агенција за безбедност ваздушног саобраћаја (Еуроконтрол) саопшила је да ће данас у Европи бити само око пет хиљада путничких авионских летова, док их у нормалним околностима има око 22 хиљаде.

Евроконтрол је саопштио да је затворен ваздушни простор изнад Британије (што је први пут у историји те земље да је њен ваздушни простор потпуно затворен), Белгије, Данске, Шведске, Норвешке, Финске, Естоније, северних делова Чешке и Француске, укључујући све аеродроме у Паризу. Затворени су, такође, аеродроми на северу Немачке, у Аустрији и појединим деловима Пољске.

Портпарол Еуроконтрола Кенет Томас изјавио је да метеоролошке прогнозе указују да се током викенда не може очекивати значајнија промена ситуације.

Вулканолози кажу да би вулкански пепео могао да изазива проблеме у функционисању авиосаобраћаја још читавих шест месеци ако се ерупција настави, али чак и ако се убрзо заврши, авиокомпаније би могле да се суоче са великим губицима.

Стручњаци процењују да би отказивање летова могло да кошта авиокомпаније, као што су "Бритиш ервејз" или "Луфтханза", око 16 милиона долара дневно, што би за њих представљало велики ударац, сa обзиром на то да су, по оцени Међународног удружења авио-превозника, тек почеле да излазе из рецесије.

Ванредни аутобуси ка Европи, појачан железнички саобраћај

Саобраћајно предузеће "Ласта" због отказаних авио летова услед вулканског облака увело је шест ванредних полазака аутобуса ка Немачкој и Швајцарској, изјавио је дежурни диспечер Игор Стојановић.

Диспечер је рекао да су четири ванредна поласка обезбеђена за Немачку, а два за Цирих, као и да је један празан аутобус послат у Париз јер постоји велико интересовање путника за долазак у Србију.

Стојановић је навео и да су по исказаном интересовању путника за сутра за Немачку уз редовне поласке планирана и још четири ванредна аутобуса.

По Стојановићу, "Ласта", такође сутра, планира да повећа број полазака за Француску која је, уз Немачку и Швајцарску, једно од главних тржишта тог саобраћајног предузећа.

У Железничкој станици Београд број продатих возних карата у међународном путничком саобраћају повећан је за 70 одсто, пошто је због блокиран авио саобраћај у целој Европи, саопштиле су данас "Железнице Србије".

Међународни железнички саобраћај одвија се несметано, а највеће интересовање путници су исказали за линије српских железница из Београда ка Прагу, Москви, Бечу, Филаху, Штутгарту, Диселдорфу и Минхену, али и даље ка Амстердаму, Паризу и Лондону.

"Железнице Србије" имају редовну комуникацију са суседним железничким управама и прати се интересовање путника, како би се у међународном саобраћају могло да се одговори повећаној тражњи, наведено је у саопштењу.

Директор Медија центра "Железница Србије" Ненад Станисављевић рекао је да железнички саобраћај ка западној Европи функционише без икаквих проблема, а да су се српске железнице јутрос са турским договориле да се појача саобраћај на релацији Турска-Србија, због блокаде авио-саобраћаја.

Станисављевић је рекао да постоји комуникација и са другим железничким управама у окружењу и додао да ће, уколико буде било потребе и израженог интересовања, бити повећан међународни саобраћај и на другим линијама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво