Поново се гради дворац Обреновића

Израђен пројекат за ново здање дворца династије Обреновић у Такову. На основу оригиналне документације пронађене у Бечу, дворац се гради на истом месту где је изгорео 1916. године.

Дворац династије Обреновић који је изгорео 1916. године биће поново саграђен на истом месту у Такову, у близини споменика где је 1815. године подигнут Други српски устанак, најавио је председник компаније "Свислајн Таково" Родољуб Драшковић.

Документација о оригиналном изгледу дворца пронађена је у Бечу. На основу тих нацрта архитекте су поново израдиле пројектну документацију за изградњу новог дворца.

У Такову, 1902. године, краљ Александар и краљица Драга, добили су дворац на дар од народа Рудничког округа, према неким изворима, по жељи краљице Драге.

Материјал за градњу довожен је из целе Краљевине Србије, камен и песак са Мораве, креч из Драгачева, грађа са Златибора. Радило се даноноћно.

Чим је дворац започет да се гради, тадашњи епископ жички Сава одмах је одредио комисију која је дошла у Таково да образује засебну цркву таковску, која би опслуживала храм, парохију и двор.

Краљевски пар никада није боравио у дворцу

У септембру, радови на дворцу приведени су крају. Грађевина је имала 36 просторија, билијар салу, бројне салоне...

Одлучено је да 7. септембра, те 1902. године, дан уочи Мале госпојине краљ и краљица дођу у Таково и свечано приме кључеве од дворца.

Пре свечане трпезе за краља и краљицу двор је освећен. О богатом ручку дуго се причало у народу. Драга и Александар, отишли су брзо, и не преноћивши у велелепном здању.

Осим послуге, баштована и коњушара, после свечаног отварања у двору није било никога.

Након убиства последњих Обреновића, о народном дару више нико није водио рачуна. Имовина се разносила, узимала, продавала и препродавала.

Сам дворац је и спаљен. Поуздано се не зна ко је то учинио. Можда солдатеске које су туда пролазиле, а можда, како је народ тврдио, и чобани, онако из нехата, док су чували овце око грма и ложили ватру да се угреју.

Ни власти после Другог светског рата нису имале много обзира према том здању. Од прекрасног двора, остали су само темељи и прича о трагичном крају једне династије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво