Светски дан здравља

Кампањом под називом "Хиљаду градова, хиљаду живота" обележава се Светски дан здравља који је ове године посвећен урбанизацији и здрављу у знак препознавања њиховог утицаја на колективно и индивидуално здравље.

Више од половине светске популације данас живи у градовима, а процењује се да ће тај број у наредних тридесет година расти. Непланска урбанизација може имати последице како на здравље, тако и на сигурност и безбедност свих грађана у урбаним насељима, тврде стручњаци на Светски дан здравља.

Овај дан се обележава кампањом под називом "Хиљаду градова, хиљаду живота" у којој се градови позивају да на један дан затворе део улица за моторна возила, омогуће превентивне прегледе, промовишу здраве стилове живота и здраву храну, организују трке, шетње и чишћење града.

Кампањи се придружило и 20 градова из Србије.

Више од једне милијарде људи, односно трећина градског становништва живи у сиромашним квартовима, а Светска банка процењује да ће до 2035. године градови, како кажу остати доминантна места сиромаштва.

Али, нису само нехигијенска насеља проблем наглог пораста броја људи који живе у градовима, него и нерешена канализација и отпад.

На квалитет градског живота негативно утичу дувански дим, нездрава исхрана, повећана употреба алкохола, али и загађеност воде и ваздуха.

Чак трећина становника у Србији удише загађен ваздух, а водећи на листи тровача и даље су аутомобили, термоелектране и кућни димњаци. Интензиван друмски саобраћај утицао је и на повећање броја оболелих од болести дисајних органа.

Др Мелита Вујновић из Светске здравствене организације наводи како је битна зaједничка актевност свих у очувања здравља.

Програм "Здрава школа"

"Сви они покретачи здравља су изван здравственог система и здравственог сектора. Заједничка активност свих, првенствено у градовима јесте регулација саобраћаја, адекватна урбанизација-која ће изместити велике саобраћајнице из градова.Ту је и страховита веза са социјално економским детерминантама здравља, где морамо да разамишљамо и о производу о самом возилима, шта испушта, какве гасове" рекла је докторка.

Пренасељеност, интензиван саобраћај, недостатак безебедних јавних простора и објеката за игру и спорт, утицали су на смањење физичке активности и деце и одраслих

И зато сваки пети основац у Србији има неправилно држање, сваки десети проблем са кичмом, а гојазних је све више.

Да би се тај проблем смањио у Србији се покреће програм "Здрава школа", који ће утицати на мењање старих и стварање нових, здравих навика код деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи