РРА: Начињена грешка

Члан Савета Републичке радиодифузне агенције проф. др Владимир Цветковић изјавио је да је оглас којим је то тело расписало јавни позив за предлагање кандидата за чланове Управног одбора РТС-а повучен, јер је утврђено да је у њему "начињена ненамерна процедурална грешка".

"Увидом у Статут РРА утврђено је да је објављивањем огласа јавног позива за чланство у УО РТС-а начињена ненамерна процедурална грешка и оглас је повучен", навео је Цветковић у писаној изјави медијима.

Он је најавио да ће прва наредна седница Савета РРА бити одржана током следеће недеље и да ће на њој, поред осталих "текућих" проблема, Савет преиспитати најбоље могуће законске поступке како РТС не би остао без средстава за рад.

Цветковић је рекао да ће предлог тих мера бити упућен Управном одбору РТС-а на даљу процедуру.

Он је казао да је и на последњој седници Савета РРА, између осталог, расправљано одговорности Управног одбора РТС-а због ниског процента наплативости РТВ претплате, која је основни и законом предвиђени извор финансирања јавног медијског сервиса.

Указавши да проблем с наплатом радиотелевизијске претплате и даље није решен, Цветковић је најавио да ће о њему бити речи на следећим редовним седницама РРА.

Поводом бројних интерпретација изјава професора Светозара Стојановића везаних за одржане и будуће седнице Савета РРА, Цветковић је указао да је о објављивању јавног позива за чланство у Управном одбору РТС-а обавештен, као и сви остали чланови Савета на начин предвиђен пословником - електронском поштом.

Професор Стојановић рекао је за данашњу "Политику" да се одлуке Савета РРА доносе колективно и да није довољно да председник тог тела или његов заменик обавесте чланове Савета шта су урадили или намеравају да ураде.

Стојановић је навео да обавештење о објављивању јавног позива за чланство у Управном одбору РТС-а није видео и истакао да само обавештење о томе није довољно, пошто као члан савета РРА мора да учествује у одлучивању.

Цветковић је подсетио да је рад Савета РРА јаван и да су сви поступци и мере које примењује РРА резултат заједничких одлука његових чланова.

Нагласивши да је огромна већина досадашњих одлука РРА резултат консензуса унутар Савета, Цветковић је оценио да нема разлога да тако не буде и убудуће.

"Чланови Савета су до сада више пута јавно демонстрирали јединственост и сагласност по свим актуелним питањима и проблемима. Очекујем да ћемо тако функционисати и убудуће, поготово сада када смо, после силних отпора и тајкунског лобирања, коначно увели ред и систем у домаћу радиодифузију", истакао је Цветковић.

Због одлуке да прво распише јавни позив за предлагање кандидата за чланове Управног одбора РТС-а, а затим и да га поништи, РРА је последњих неколико дана била у центру пажње јавности.
У огласу који је потписао председник Савета РРА Ненад Цекић, а који је датиран на 11. јул, поништен је јавни позив објављен 3. јула у дневном листу "Политика" и у недељнику НИН, и 4. јула у недељнику "Стандард".

Цекић и његов заменик Александар Васић изјавили су да неће коментарисати разлоге због којих је поништен јавни позив пре одржавања седнице Савета.

Савет РРА, према закону, има право да интервенише уколико оцени да Управни одбор или РТС у целини не послује по закону, ако се оглушује о јавни интерес или основне надлежности.
Савет, међутим, не може о томе одлучивати паушално, већ мора јасно навести и образложити конкретне разлоге, а одлуку о томе не може доносити појединац.

Садашњи Управни одбор РТС-а, који има девет чланова, конституисан је 19. априла 2006. с мандатом од пет година, а према Закону о радиодифузији његове чланове именује и разрешава РРА.

Спорни оглас којим је расписан јавни позив за предлагање кандидата за чланове Управног одбора РТС-а, који је затим поништен, дат је три године пре истека мандат постојећем Управном одбору.

Стручне службе РТС-а затражиле су од највиших судских инстанци оцену уставности и законитости поступка председника Савета РРА, а Управни одбор те медијске куће поднео је Окружном јавном тужилаштву кривичну пријаву против НН чланова Савета РРА који су, како оцењују уредници и новинари РТС-а, прекршили закон и фалсификовали службена документа расписивањем тог јавног позива.

Група уредника и новинара РТС-а је 9. јула затражила од председника Етичког комитета РРА Јована Бабића да одговори на питања у вези са, како се наводи, фалсификованим јавним позивом који је расписала РРА.

Истичући да је независност Јавног сервиса "озбиљно угрожена падом наплате претплате испод 50 одсто", Бабић је у одговору навео да је "законска обавеза Савета РРА, као и УО РТС-а, да заштити независни јавни сервис од оног узрока који производи пад наплативости претплате, уместо да она расте".

Председник Управног одбора Радио-телевизије Србије академик Никша Стипчевић поднео је Врховном суду Србије тужбу против РРА, којом је тражио поништавања јавног позива који је та агенција упутила за предлагање кандидата за чланове управног одбора РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи