Љиљана Смајловић председница УНС-а

На скупштини УНС-а у Врњачкој Бањи за новог председника изабрана Љиљана Смајловић. Смајловићева је поразила противкандидата Ђура Билбију.

На скупштини Удружења новинара Србије, одржаној у Врњачкој Бањи, тајним гласањем за председника је изабрана Љиљана Смајловић која је добила 195 гласова, а њен противкндидат Ђуро Билбија 52 гласа.

Љиљана Смајловић је донедавно била главни уредник листа "Политика", а сада је новинар НИН-а.

Изборној скупштини УНС-а присуствује више од 330 учесника.

Изабрани су и Надзорни одбор и Суд части УНС-а, а скупштина ће данас у новом кругу гласања изабрати управу УНС-а.

Скупштина протиче у полемичкој расправи и потпуној поларизацији младих чланова и ветерана.

Представници друштва новинара Војводине и Актива новинара ветерана УНС-а напустили су око поднева изборну скупштину, због наводних нерегуларности, јавила је агенција Танјуг. 

Одлука о избору председника је донета после синоћне жучне дискусије и подељених мишљења између чланова Актива ветерана и управе, коју је предводио Нино Брајовић.

На почетку седнице у хотелу "Звезда", поднет је извештај о финансијском пословању за 2007. и 2008. годину, извештај о раду између две скупштине Управног и Надзорног одбора, Суда части и фонда солидарности.

Изборну скупштину обележили су чести и оштри полемички тонови и дискусије о раду управе и о извештају о материјално-финансијском пословању за 2007. и 2008. годину.

Досадашњи председник УНС-а Нино Брајовић је рекао да је највећа казна и претња новинарству у Србији то што још нису расветљена убиства новинара Славка Ћурувије и Милана Пантића и утврђене околности смрти новинарке Даде Вујасиновић.

Брајовић је рекао да је Удружење у протекле четири године много учинило у заштити права новинара, и да је због претњи и застрашивања новинара јавно реаговало 294 пута.

Између две скупштине још седам генерација завршило је новинарску школу УНС-а, а у току је и осма. Покренута је школа нових медија, односно интернетског новинарства, а настављена је пословна сарадња са Интернационалним универзитетом у Новом Пазару, казао је Брајовић.

До 2012. године, како је навео Брајовић, предвиђено је оснивање властите Високе новинарске школе, а између две скупштине покренут је и развијен сајт УНС-а.

Одбрана професије 

УНС ће се борити за најбоље могуће плате и услове рада за све своје чланове, као и за њихов утицај на плате и услове рада. Удружење ће бранити слободу говора и право медија да прикупљају информације, као и новинарску независност, уређивачку слободу и заштиту извора информација. Задатак УНС-а биће да смањује незапосленост и промовише запошљавање новинара, као и да практикује отвореност и слободу информисања у сопственом раду, изјавила је раније Љиљана Смајловић за „Политику" представљајући свој програм.

Такође, истакла је да УНС не постоји само због слободе штампе, „већ и да, као слободна, снажна и независна новинарска организација, брани принципе социјалне правде, оне исте на које се Влада Србије обавезала".

- Власт не сме да штити тајкуне и медијске магнате пре него ли запослене у медијима. Удружење новинара Србије неће дозволити влади да изневери обећања која је дала запосленима, не само у медијској бранши - нагласила је Смајловићева и упозорила да новинари Србије не смеју да дозволе да власт заборави на обећање које је свака влада од 5. октобра 2000. године дала новинарима Србије.

„За почетак, власт мора да одговори на питање зашто није покушала да нађе заштићеног сведока који би био спреман да открије позадину завере у случају убистава Ћурувије и Пантића, односно, не само извршиоце већ и налогодавце ових убистава.

Такви сведоци су пронађени у случају убиства Ивана Стамболића и покушају атентата на Вука Драшковића. Да је власт то истински хтела, могла је да нађе сличног сведока и у случајевима убистава новинара Ћурувије и Пантића" изјавила је Смајловићева „Политици".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво